Ірландія зачиняє двері десятків притулків для українських біженців

На заблокованих дверях українських притулків
На заблокованих дверях українських притулків

Кількість українських біженців, які проживають у житлі, наданому урядом Ірландії, значно зменшилася. За рік з таких приміщень виїхали майже 17,5 тисяч людей. Уряд закриває багато центрів для українців, яким надають житло. За даними уряду, у середині серпня 2024 року в житлі за контрактом проживали 40 058 українців з тимчасовим захистом. Це на 30% менше, ніж торік.

У травні 2024 року у Департаменті інтеграції повідомили, що багато центрів для українських біженців будуть закриті на 90 днів. З того часу було розірвано 189 контрактів з надання житла, з них 175 урядом і 14 постачальниками житла. Залишилось ще 100 центрів з розірваними контрактами. В серпні 2024 року урядом продовжують розміщувати українців у 855 закладах, порівняно з 993 в серпні 2023 року.

За даними Департаменту інтеграції, деякі готелі, у яких раніше проживали українці, тепер мешкають як українці з тимчасовим захистом, так і біженці з інших країн. Також є ще один центр, який раніше був призначений для українських біженців, але тепер використовується для шукачів притулку.

Де живуть українці у Ірландії

Багато українців знайшли притулок у сім'ях місцевих жителів. Приблизно 28 800 українських біженців проживають у понад 15 100 ірландських сімей. Домогосподарства, які приймають українських біженців, отримують щомісячний платіж у розмірі 800 євро. З початку схеми підтримки у липні 2022 року уряд виплатив за це 165 млн євро.

Загалом в Ірландії наразі проживають 107 279 українських біженців. Останнім часом потік людей до країни зменшився. У липні 2024 року до країни прибували в середньому 33 українських біженці на день, що значно менше, ніж в липні 2023 року.

З 30 вересня інформація про банківські рахунки громадян України буде передаватися до міжнародної бази даних податкових органів. Україна приєднається до міжнародного обміну інформацією про фінансові рахунки на основі стандарту CRS, який використовується для контролю податків. Це означає, що дані українських громадян можуть бути передані на запит служб Ірландії.

Читайте також