«Ісламська держава» поділилася подробицями нападу на «Крокус Сіті»: генсек ООН відреагував

Угруповання «Ісламська держава» взяла на себе відповідальність за теракт у Москві

«Напад стався в контексті звичайної війни, яка триває між Ісламською державою та (антиісламськими) країнами», – повідомило угруповання.

У суботу, 23 березня, угруповання джихадистів «Ісламська держава» (ІД) оприлюднило заяву з подробицями про вчорашній напад на концертний зал «Крокус Сіті Холл» на околиці Москви. Теракт пояснюють війною між «Ісламською державою» та «країнами, які борються з ісламом». Про це повідомляє ВВС з посиланням на облікові записи угруповання ІДІЛ в Telegram, які супроводжуються зображенням чотирьох нападників у масках.

Інформаційний рупор «Ісламської держави» група Amaq повідомила, що «напад стався в контексті звичайної війни, яка триває між Ісламською державою та (антиісламськими) країнами».

Рупор ІД стверджує, що атаку здійснили «бойовики», які були озброєні «автоматами, пістолетом, ножами та запалювальними бомбами», і що нападу передувала «узгоджена» розвідувальна місія.

Amaq не вказала, яке з регіональних відділень ІД несе відповідальність за атаку.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, який перебуває з візитом в Єгипті, коментуючи теракт під Москвою, назвав угруповання «Ісламська держава» «дуже серйозною загрозою для всіх нас».

«Ми рішуче засуджуємо, вважаємо абсолютно нестерпним напад, який стався в Москві. Ми заохочуємо всі країни співпрацювати одна з одною, щоб переконатися, що ІДІЛ не матиме спроможності завдати нового удару де-небудь ще в світі», – заявив він.

Раніше у США заявили про ймовірність того, що за нападом може стояти угруповання «Ісламська держава». Росія поки не прокоментувала ці заяви, але президент РФ Володимир Путін заявив у суботу, 24 березня, що «всі четверо виконавців» атаки були затримані, коли «прямували в бік України».

Нагадаємо, що ФСБ затримала 11 осіб, зокрема чотирьох терористів, які нібито безпосередньо брали участь в організації теракту у «Крокус Сіті Холі».

Перед цим російські ЗМІ повідомляли, що у вчиненні теракту підозрюються шестеро таджиків. Міністерство закордонних справ Таджикистану вже відреагувало на звинувачення.

У відповідь на це Головне управління розвідки Міністерства оборони України вважає, що теракт у підмосковському музичному центрі «Крокус Сіті Хол» є свідомою провокацією путінського режиму, про яку попереджала міжнародна спільнота.

Читайте також:

  • Стрілянина у «Крокусі». Христо Грозєв висунув свою версію
  • Хто стоїть за терактом у підмосковному «Крокусі»? Версія світової преси
  • Теракт у Росії. Хто замовник та які будуть наслідки?