Історія про те, як важко рухається у Львові багаторічний амбітний проєкт – оплата проїзду за е-квитком

Е-квиток спрощує поїздку для самих пасажирів, ліквідується «чорна готівка», чітко відома сума компенсації перевізникам. Але впровадження у Львові автоматичної системи оплати проїзду у міському транспорті за допомоги е-квитка перетворилося за багаторічний серіал зі скандалами, кадровими ротаціями, занадто тривалими тендерами та іншими проблемами.

Про історію запровадження е-квитка у Львові йдеться у матеріалі Еспресо.Захід

Плани та реальність щодо е-квитка 

Ще у 2012 році розпочався проєкт з впровадження е-квитка. Передбачалося, що це надасть поштовх модернізації транспортної системи міста. Вартість проєкту оцінювалася у 42 млн грн. Але депутати міської ради не погодили це амбітне рішення. 

Створена у 2014 році перша робоча група розписала план, за яким з 2017 року система запрацює. Однак не так сталося, як гадалося. У подальші роки тривали тендерні процедури, відбувалися зміни керівників, готувалася технічна документація. Не була успішною і діяльність другої робочої групи. Лише підписання угоди з ЄБРР про умови кредитування проєкту запровадження е-квитка.

Змарнований час 2018-2020 роки

Знову ніяких реальних кроків до реалізації проєкту не відбулося. Тривав півторарічний тендер, розроблялася техдокументація. Як стверджує Сергій Журбенко, колишній начальник відділу автоматизації систем оплати проїзду ЛКП «Львівавтодор» роботу блокували окремі чиновники, незрозумілу позицію зайняв міський голова Андрій Садовий.

Далі тривали численні зміни керівників транспортних установ та організацій, суди та скарги. Лише після довгих узгоджень визначився переможець тендеру чесько-український консорціум «Мікроелектроніка», інтереси якого відстоював Андрій Білий, блогер, бізнесмен та неформальний куратор транспортних змін у місті.

Процес гальмується та надалі обрастає скандалами: сезон 2020-2022

Андрій Садовий врешті-решт звільнив Сергія Журбенка, який упродовж 6 років займався впровадженням е-квитка, ставши на сторону Андрія Білого. А е-квиток вже точно мав би повноцінно запрацювати до кінця 2021 року. Але знову виникли проблеми, які чиновники пояснювали браком ІТ-фахівців, несправними валідаторами та іншими робочими моментами. 

Знову відбулася низка кадрових змін у керівництві транспортних підприємств. Протягом 2022 року всі роботи були призупинені, лише тривали гучні скандали між замовниками та підрядниками.

Е-квиток: можливі перепони у 2023

Наразі ступінь готовності системи е-квитка – 80%. Є багато проблем з бюджетним фінансуванням, комунікаціями чиновників з виконавцями. Можливо, нарешті у 2023 році е-квиток запрацює у Львові. Але, як підкреслив економічний експерт Віктор Гальчинський, так триватиме до тих пір, поки місцева влада не визнає громадський транспорт важливим соціальним проєктом. А поки багатьом зручно працювати у тіньовому середовищі за старими схемами,