ISW проаналізував, чи вистачає Росії зброї та техніки

Російська оборонна промислова база: обмеження і компенсація

В звіті Інституту вивчення війни зазначено, що Росія має обмежену оборонну промислову базу. Виробництво зброї та кількість серійних ліній для танків є недостатніми. Однак, це не заважає агресору підтримувати боєздатність армії.

Військовий оглядач зазначив, що російська оборонно-промислова база не є настільки продуктивною, як твердить Кремль, але вона все ще спроможна підтримувати бойовий потенціал РФ.

За даними Ради безпеки, оборонна промисловість Росії досягла свого піку у вересні 2023 року. Протягом наступних місяців вона поступово зменшувалася. Російський оборонпром намагається вирівняти дефіцит робочої сили та забезпечити необхідне обладнання та запасні частини для виробництва озброєнь.

Компанії Китаю менш охоче надають Росії обладнання і запасні частини через санкції. Західні компанії не бажають обслуговувати або постачати запчастини для російських машин. Однак Росія придбала багато виробничих систем у країн Заходу до вторгнення в Україну.

Оглядачі зазначають, що активна модернізація та відновлення старих танків є пріоритетним для Росії. Деякі нові танки виробляються недостатньо якісно, але вони все ще підтримуються старі надійні моделі. Росія намагається пристосуватися до обмежень, спричинених санкціями, і продовжуватиме обходити їх у співпраці з Китаєм і Північною Кореєю.

«Найближчим часом російський оборонно-промисловий комплекс може зазнати труднощів, але посилення заходів із обходу санкцій та партнерства з Китаєм і Північною Кореєю допоможе компенсувати недоліки», - зазначено у звіті ISW.

Російська оборонна промисловість не зможе повністю забезпечити армію новими танками, але вона все ще може підтримувати нинішній бойовий потенціал РФ.

Раніше ISW розкрив, скільки танків Росія може виготовляти на місяць.