ISW: ЗСУ намагаються послабити російську ППО перед отриманням F-16

ЗСУ розташовуються поряд з російським ППО
ЗСУ розташовуються поряд з російським ППО

В Інституті вивчення війни заявили про те, що Збройні сили України намагаються послабити російську протиповітряну оборону. Аналітики Інституту наголошують на тому, що 11-12 червня українські війська здійснили удари по російським системам ППО C-300 та C-400 поблизу окупованого Криму. За геолокаційними знімками, пошкоджені та знищені російські системи C-300 виявлені на півночі окупованої Євпаторії, а знищена радіолокаційна система C-400 – на півдні окупованого Джанкою. Ці факти підтверджують повідомлення українського Генштабу про удари по російських системах ППО в цих районах. Аналітики також зазначають, що засновник спецпідрозділу Кракен розвідки України підтвердив використання українськими силами системи HIMARS для знищення чотирьох систем C-300 у російській області. Після цього російське командування перекинуло свої засоби ППО з Криму до Бєлгородської області, погіршуючи протиповітряну оборону на окупованому півострові.

Аналітики підкреслюють, що системи ППО C-300/ C-400 та винищувачі Су-57 є важливими для Росії засобами протиповітряної оборони та авіації, які перешкоджають Україні проводити польоти над фронтом та утримують російські наступальні операції. Аналітики зазначають, що українські війська ймовірно намагаються послабити російську протиповітряну оборону до отримання Україною значної кількості літаків, щоб приблизити пілотовану авіацію до прифронтових районів. Також вони прагнуть послабити її перед очікуваними поставками винищувачів F-16, які почнуться влітку та восени 2024 року.

Аналітики вважають, що з часом українські війська зможуть підтримувати наземні операції за допомогою авіації, якщо отримають достатньо винищувачів, а також якщо українські та західні партнери забезпечать достатню кількість пілотів та послаблять російську протиповітряну оборону. Проте, варто зазначити, що українським військам знадобиться час для підготовки достатньої кількості пілотів та отримання необхідної кількості літаків F-16.

Таким чином, український Генштаб та аналітики Інституту вивчення війни відзначають, що Україна активно намагається послабити російську протиповітряну оборону та забезпечити перевагу в повітрі перед очікуваними поставками винищувачів.

Читайте також