Італія організувала в ООН обговорення проблеми розмінування в Україні

У заході, організованому постійним представництвом Італії при ООН разом з українською делегацією та іншими постпредствами, обговорювали проблему гуманітарного розмінування в Україні.

Міністри закордонних справ Польщі, Швейцарії та Хорватії та інші урядовці та дипломати взяли участь у заході.

Юлія Свириденко, перший віце-прем'єр-міністр України, представила відеозвернення. Вона нагадала, що приблизно 30% території України забруднено мінами та боєприпасами, які не вибухнули.

"Торік ми обстежили близько 18 тис. кв. км української землі та оголосили її такою, що не містить мін і забруднень - це більше як 10% від загальної території, що потребує обстеження", - сказала вона.

Свириденко також зазначила, що збільшилась кількість операторів протимінної діяльності та їхні спроможності. За останній рік сертифікати отримали понад два десятки організацій. Україна має 30-35 сертифікованих операторів, а 52 організації проходять процес сертифікації.

Розроблена національна стратегія протимінної діяльності, яка буде передана на затвердження Раді національної безпеки і оборони.

"Ми також створили галузеву робочу групу для продовження зусиль усіх наших донорів і забезпечення постійного діалогу й оновлення процедури сертифікації операторів", - зазначила вона. "Існує уніфікована процедура сертифікації".

Мартін Гріффітс, заступник генсека ООН з гуманітарних питань, наголосив, що розмінування України є гуманітарним пріоритетом. У плані гуманітарних потреб і реагування для України цього року передбачено виділення значних ресурсів на пом'якшення небезпечного впливу мін і вибухонебезпечних залишків війни.

Деніз Браун, постійна координаторка системи ООН в Україні, розповіла, що Програма розвитку ООН надала обладнання для 200 груп розмінування в Україні. "Це велике досягнення, і ми продовжуватимемо робити більше", - сказала вона.

Міністр закордонних справ Польщі також висловив сумнів щодо відсутності представників Росії на заході.

"Хотів би нагадати їм, - зазначив він, - що міни в Україні залишили не нацисти, а Російська Федерація".

Джерело: Укрінформ