Ізраїльські чиновники стурбовані, що суд в Гаазі готує ордери на їхній арешт - NYT

Міжнародний кримінальний суд готується до видання ордерів на арешт урядовців Ізраїлю за звинуваченнями у конфлікті з ХАМАС

За даними видання The New York Times, ізраїльські офіційні особи вважають, що Міжнародний кримінальний суд (МКС) готується видати ордери на арешт високопоставлених урядовців за звинуваченнями у конфлікті з ХАМАС. Також суд розглядає можливі ордери на арешт лідерів ХАМАС. Цю інформацію підтвердили п'ять ізраїльських та іноземних чиновників.

За словами джерел, якщо МКС продовжить розслідування воєнних злочинів, яке розпочалося в 2021 році, ізраїльські офіційні особи можуть бути звинувачені в перешкоджанні доставці гуманітарної допомоги в сектор Гази та в надто жорсткій відповіді на напади ХАМАС. Це особливо стурбує представників Ізраїлю, які вважають, що прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху може бути вказаний в ордері.

Поки що не відомо, на якому етапі знаходиться процес розслідування, адже офіс головного прокурора МКС Каріма Хана відмовився коментувати статтю The New York Times. Прес-служба Нетаньяху також нічого не стверджує, але прем'єр-міністр заявив у соціальних мережах, що будь-яке втручання МКС загрожує солдатам і офіційним особам усіх демократичних країн, які протистоять тероризму.

Розслідування воєнних злочинів на палестинських територіях

У березні 2021 року МКС розпочав розслідування імовірних воєнних злочинів на палестинських територіях. Це розслідування охоплює події, що відбулися на Західному березі, в Східному Єрусалимі та в секторі Гази з 2014 року.