Кабмін відклав обмеження націнки на пшеничний хліб

Кабінет міністрів України тимчасово відклав розгляд питання щодо обмеження торгової надбавки на пшеничний хліб.

Проте міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко запропонував перенести його на кілька днів. Уряд пропозицію підтримав.

У Кабміні планують ввести зміни до дещо раніше прийнятих постанов щодо стабілізації цін на соціально значущі товари.

Зокрема, пшеничний хліб хочуть додати до списку продуктів харчування та товарів, які мають важливе соціальне значення.

Крім того, пшеничний хліб планується додати до списку продуктів харчування, для яких діє максимальна торгова надбавка у розмірі 10% для роздрібної торгівлі.

Такі обмеження діятимуть до завершення карантину в Україні. У цей період граничний рівень націнки при роздрібному продажу пшеничного хліба та інших продуктів зі списку не повинен перевищувати 10% від оптово-відпускної ціни.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту постанови Кабміну, середня споживча ціна на пшеничний хліб із борошна вищого ґатунку протягом минулого року зросла на 23,8% (+6,4 грн), а на пшеничний хліб із борошна першого ґатунку – на 22, 9% (+4,9 грн).

На зростання вартості хліба зокрема впливає ціна на природний газ для промислових споживачів, яка протягом року зросла майже в 6 разів.

У структурі ціни на хліб питома вага вартості газу у січні 2022 року становила 20% (виросла у 10 разів порівняно з аналогічним періодом минулого року).

Тому планувалося обмежити націнку, щоб стримати подальше зростання цін на пшеничний хліб.