Капуста в Україні різко подешевшала: експерти попередили, що буде далі

Капуста зеленеє на полі
Капуста зеленеє на полі

Україна спостерігає тенденцію зниження цін на білокачанну капусту. Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit. Експерти пояснюють таку динаміку цін надмірною пропозицією на ринку, особливо від середньопіздніх сортів капусти, які можна тривалий час зберігати.

За даними виробників, ціни на білокачанну капусту коливаються в межах 15-23 грн/кг ($0,36-0,56/кг), що на 16% нижче порівняно з минулим тижнем. Ця різниця в цінах пояснюється різною якістю продукції.

Аналітики проекту зазначають, що більшість господарств активно збирає врожай, що призводить до зростання пропозиції. Однак попит залишається низьким, тому оптові компанії та роздрібні мережі закуповують лише дрібні партії через обмежений термін зберігання низької якості продукції.

Незважаючи на зниження цін, поточні ціни на білокачанну капусту в Україні все ще вищі в 2,9 рази, ніж минулого року. Експерти прогнозують подальше зниження цін через активізацію збирання завдяки кращим погодним умовам. Якщо обсяги продажу не зміняться, аграрії будуть змушені продовжувати зниження цін через зростання пропозиції на ринку.

Також варто згадати, що в Україні змінилися ціни на крупи: гречка, рис, манка та пшоно.

Читайте також