Картину Воргола з Мерлин Монро продано за рекордні $195 мільйонів

Знаменита картина американського авангардного художника Енді Воргола із зображенням Мерлин Монро була продана за рекордні $195 мільйонів на благодійному аукціоні «Christie's». Ця подія стала найдорожчою угодою, пов'язаною з американським мистецтвом.

Проте сума продажу картини з Монро не виправдала очікування на аукціонний будинок. Експерти оцінили її у $200 мільйонів ще до початку торгів.

Переможцем торгів став відомий арт-дилер Ларі Гагосян. Він володіє мережею галерей «Gagosian», яка вважається найбільшою у світі.

Виручені від продажу кошти надійдуть на рахунки фонду Томаса та Доріс Амманн, який і виставив картину на аукціон – гроші підуть на допомогу дітям у галузі медицини та освіти.

Картина побила не один рекорд: вона стала другим найдорожчим твором у всьому світі. На першому місці робота Леонардо да Вінчі «Спаситель світу», продана за $450 мільйонів.

Картина із Мерлин Монро має цікаву історію. Енді Воргол створив кілька десятків подібних шовкографій, але цей екземпляр має особливу цінність. Полотно прострілене кулею. У 1964 році в майстерні Воргола художниця Дороті Підбер відкрила стрілянину і пробила вже готову роботу.