Головна

«КДБ фіксував все». Архів СБУ пояснив, де можна побачити усі документи про аварію на Чорнобильській АЕС

Архів СБУ - документи Чорнобильської аварії

Книжка про Чорнобиль з архіву СБУ розкриває контроль КДБ над суспільством

Керівник архіву СБУ, Андрій Когут, повідомив про наявність пів тисячі документів у виданих архівом книжках про Чорнобиль. Ці документи просвітлюють історію АЕС від побудови до 1991 року та розголошують рівень контролю КДБ над суспільством СРСР.

У інтерв'ю для "Главкому" Когут розповів, що ці архівні документи дозволяють бачити, як КДБ відслідковувало життя мешканців Прип'яті: скільки націоналістів, євреїв, хто підтримує зв'язки з закордоном, хто вживає алкоголь тощо.

Когут пояснив: "Завдяки цим документам ми можемо побачити, як КДБ спостерігало життя в зразковому соціалістичному містечку. КДБ контролювало всі процеси, починаючи з будівництва. Ці документи містять інформацію про будівельників, серед яких були раніше засуджені за антирадянські заклики та дії, а також осіб, у яких в родині були депортовані. Ці факти свідчать про рівень контролю КДБ над суспільством".

Керівник архіву СБУ наголосив, що ці документи не увійшли до художнього серіалу про Чорнобиль від HBO, оскільки фільм розповідає історії людей. Проте, на його думку, серіал достатньо точно відображає реальність. "Звісно, у серіалі є невеликі погрішності, але в цілому він передає атмосферу", - зазначив Когут.

Пам'ятаєте, був момент, коли вбивали тварин? І солдат заходить до хліва, а там  жінка доїть корову? Жінка йому й каже: "Ви не вбили нас голодом, ми вижили, а хочете зараз?". Не факт, що саме такий діалог справді відбувався, але по Києву КДБ фіксував листівки, у яких було написано, що аварію на ЧАЕС влаштовано спеціально, щоби убити всіх українців як не голодом, то атомом. Вочевидь, через брак інформації такі чутки ходили. А сцена з коровою – художнє опрацювання того, що насправді було зафіксовано КДБ

Архіваріус зазначив, що книгу архівних документів про Чорнобиль неможливо купити, але можна безкоштовно завантажити її в електронному форматі з сайту архіву СБУ. "Ця книга призначена переважно для дослідників, а не широкої публіки", - додав Когут.

Також повідомляється, що Кабінет Міністрів України затвердив стратегію розвитку Чорнобильської зони до 2032 року, яку представили у Верховній Раді.

Раніше було виявлено незаконні вирубки дерев у Чорнобильській зоні, припустимо, на суму в 70 млн грн. Щороку завдані збитки досягають мільярда гривень.

На 7-ту річницю Чорнобильської катастрофи, Національний банк випустив пам'ятну монету "Чорнобиль. Відродження. Рись євразійська".

Читайте також: