Керівник архіву СБУ розказав, яка подія зупинила співпрацю з росіянами за часів Незалежності

Керівник архіву СБУ розказав, яка подія зупинила співпрацю з росіянами за часів Незалежності

Після розпаду СРСР та проголошення незалежності Україною, була практика співпраці з Росією щодо обміну архівними документами. Проте, ця співпраця була припинена після Помаранчевої революції. Про це повідомив очільник Архіву СБУ Андрій Когут.

Когут зазначив, що протягом перших років після незалежності України, не було зафіксовано жодних фактів вивезення архівів до Москви. Він також зазначив, що міфи та легенди про вивезення документів з України є недостовірними.

Когут пояснив, що КДБ у Радянській Україні було регіональним управлінням, тому копії документів зазвичай зберігалися і в Києві, і в Москві. Він також наголосив, що всі примірники документів були рівнозначними за своєю важливістю.

Очільник Архіву СБУ також зазначив, що до 2004 року існувала практика співпраці з Росією щодо отримання архівних документів. Завдяки цій співпраці, було отримано копії документів про Леся Курбаса та деяких керівників радянських органів.

Отримані у той час документи є унікальними, оскільки зараз подібні речі отримати з Росії нереально. Після Помаранчевої революції архівна співпраця з Росією повністю припинилася.

Також слід зазначити, що нинішній патріарх РПЦ Кирило був шпигуном КДБ у Женеві в 1970-х роках, як свідчать документи, опубліковані російським журналом. Про це повідомив релігієзнавець Ярослав Коцюба.

Нагадаємо, що Володимир Путін не має наміру зупинятися в Україні і веде війну проти НАТО. Про це заявив генерал Девід Петреус у своєму інтерв'ю.

Читайте також: