Кількість смертей від спеки в Європі може зрости втричі до кінця століття – The Guardian

Тепловий удар - смертельна небезпека
Тепловий удар - смертельна небезпека

Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Lancet Public Health, до кінця століття кількість смертей від спеки в Європі може зрости втричі через глобальне потепління. Особливо це буде стосуватися Італії, Греції та Іспанії. Вчені попереджають про "безпрецедентні проблеми" для систем охорони здоров'я через зміну клімату та старіння населення.

Якщо температура підніметься на 3°C вище доіндустріального рівня, то кількість смертей від спеки може досягати 129 тисяч на рік, що значно перевищує потенційне зменшення смертності від холоду. Сьогодні кількість смертей від спеки в Європі становить 44 тисячі на рік, але до 2100 року ця цифра може збільшитися з 407 тисяч до 450 тисяч на рік.

Дослідники також показали, що території з високим рівнем безробіття, бідністю та еміграцією, а також зі старінням населення, будуть менш здатні адаптуватися до спеки та постраждають більше від зростання смертності від спеки.

Це дослідження підкреслює серйозні наслідки глобального потепління для життя та здоров'я людей в Європі. Через це важливо приймати заходи для боротьби зі зміною клімату та захисту населення від високих температур.

Читайте також