Кількість справ про шахрайство побила 12-річний рекорд

Зростання кількості кримінальних справ про шахрайство

За даними ГПУ, в першому кварталі 2024 року відкрили понад 24 тисячі кримінальних справ за статтею 190 "Шахрайство". Це значно більше, ніж у той же період минулого року. За перший квартал вже відкрито на 20% більше справ порівняно з 2023 роком.

Цьогоріч в середньому відкривають по 8 тисяч справ на місяць, тоді як минулого року було майже 7 тисяч. У порівнянні з 2021 роком, кількість відкритих справ зросла в 4 рази.

Але лише 14% усіх зареєстрованих справ дійшли до суду в початковому періоді 2024 року. Понад 2 тисячі проваджень були закриті. Минулого року до суду надійшло лише 10% відкритих проваджень, а в 2021 році - 19%.

Нова шахрайська схема в месенджері WhatsApp

У месенджері WhatsApp поширюється нова шахрайська схема, яка має на меті отримати доступ до акаунтів користувачів. Користувачі отримують повідомлення з фейковою сторінкою "Електронних петицій", де проситься нестача лише кількох голосів для отримання звання Героя України для неназваного родича. Центр протидії дезінформації рекомендує блокувати номер, з якого надійшло повідомлення, і не переходити за невідомими посиланнями.

У 2023 році в Україні було відкрито майже 60 тисяч кримінальних проваджень щодо шахрайства, що є рекордним показником за останні роки. Проте всього 14% цих справ доходили до суду, що вдвічі менше, ніж у 2021 році.