Кіпр визнав недійсним громадянство Ігоря Коломойського – ЗМІ

Порушення громадянства Коломойського на Кіпрі
Порушення громадянства Коломойського на Кіпрі

Уряд Кіпру прийняв рішення позбавити громадянства вісьмом людям, включаючи українського бізнесмена Ігоря Коломойського. Про це повідомила кіпрська газета Philenews.

Коломойський має громадянство Кіпру з 2010 року, а також ізраїльське громадянство з 1995 року. Вересні 2023 року він був позбавлений громадянства України.

Коломойському було видача «золотого паспорта» Кіпру за програмою «громадянство в обмін на інвестиції в економіку країни». До 2019 року для отримання такого паспорта потрібно було інвестувати в економіку Кіпру $2 млн.

Проте, він у своїй заяві про натуралізацію не згадав про справу про ухилення від сплати податків у Росії, яка проти нього відкрилася у 2008 році.

У рішенні Кабінету міністрів Кіпру зазначається, що Коломойський «був і залишається особою з сумнівною репутацією, і його натуралізація створювала і продовжує створювати великий ризик поганої репутації для Республіки Кіпр».

Додамо, що у 2021 році Державний департамент США заборонив Коломойському в'їзд до США через звинувачення в корупції.

Крім Коломойського, Рада міністрів також вирішила позбавити кіпрського громадянства ще сімох осіб: інвестора з Єгипту Мохамеда Абдельрахмана Мохамеда Салема та його дружину і дитину, а також інвестора з Росії Максима Захарченка, його дружину і двох дітей.

Стосовно Захарченка встановили, що він приховав судову справу проти себе і замороження активів у США.

Нагадаємо, що в липні 2022 року президент Володимир Зеленський позбавив громадянства України Ігоря Коломойського, Геннадія Корбана, нардепів Вадима Рабіновича, Ігоря Васильковського та інших шести осіб. Відповідний указ президента є секретним.

Уосени 2023 року Коломойський оскаржив указ Зеленського, яким відбирали у його громадянство України. Остаточного рішення ще немає. У матеріалах справи є цитата Коломойського зі листа до Офісу президента від 24 липня 2022 року: «Проте чомусь саме в моєму випадку українська держава відбрала у мене можливість зберегти громадянство, і зробила це, незважаючи на мої визнані заслуги в економіці та обороні України». В цьому ж зверненні олігарх просив керівництво країни переглянути рішення щодо відбирання громадянства і зберегти за ним статус громадянина України.

Читайте також