Китай провів переговори з представниками Ізраїлю та Палестини

Міністр закордонних справ Китаю, Ван Ї, здійснив телефонний дзвінок своїм колегам з Ізраїлю та Палестини, Елі Коену і Ріяду Аль-Малікі відповідно.

Він висловив глибоке занепокоєння щодо ескалації конфлікту та загострення ситуації і, за інформацією МЗС КНР, осудив всі дії, які завдають шкоди цивільному населенню, і протиставився будь-яким порушенням міжнародного права.

Ван наголосив на необхідності виконання "рішення про дві держави" і створення Держави Палестина.

Під час розмови з Коеном, Ван зазначив, що поточний палестино-ізраїльський конфлікт впливає на весь світ, і зараз головним пріоритетом є запобігання подальшій ескалації ситуації та уникнення гуманітарної катастрофи.

Китайський міністр також наголосив, що всі країни мають право на самооборону, проте вони повинні дотримуватися міжнародного гуманітарного права і забезпечувати безпеку цивільного населення.

Ван заявив, що Китай не має амбіційних інтересів у палестинському питанні і відтак йому належить припинення вогню і швидке скликання міжнародної мирної конференції, а також негайне відновлення мирних переговорів між Палестиною та Ізраїлем.

З свого боку, Малікі подякував Китаю за захист "справедливості, міцний і рішучий голос, стійку підтримку палестинського народу і надану гуманітарну допомогу Палестині".

7 жовтня Ізраїль був обстріляний ракетами, а бойовики ХАМАС проникли на його територію, в результаті чого були вбиті люди і взято в заручники.

Внаслідок атак ХАМАСу загинули понад 1400 ізраїльтян, а бойовики утримують приблизно 200 людей як заручників.

На відповідь, Армія оборони Ізраїлю розпочала антитерористичну операцію "Залізні мечі". 9 жовтня Ізраїль повернув під свій контроль всі населені пункти на кордоні з Газою.