Китайські вчені виявили новий вірус, що може впливати на мозок

Новий вірус, вплив на мозок
Новий вірус, вплив на мозок

У Китаї виявлено новий вірус, який передають кліщі. Цей вірус може заражати людей та спричиняти неврологічні захворювання, повідомляють вчені. Згідно з інформацією від Live Science, патоген отримав назву "вірус водно-болотних угідь" і вперше був виявлений у пацієнта, який проходив лікування у Цзіньчжоу в червні 2019 року.

Цей 61-річний чоловік почувався хворим, відчував лихоманку, головний біль та мав проблеми зі стравленням близько п'яти днів після відвідин парку у Внутрішній Монголії, де він був укушений кліщем. Отримані антибіотики не полегшили його стан, що свідчило про те, що інфекція не була спричинена бактеріями.

Дослідники підтвердили наявність вірусу у крові чоловіка шляхом аналізу ДНК і РНК, і виявили, що цей вірус є частиною групи споріднених вірусів, які передаються кліщами, але раніше не був виявлений ні у людей, ні у тварин. Після цього вчені вирушили на пошуки вірусу у кліщів і тварин на півночі Китаю, де був парк, який відвідав хворий чоловік.

Після зібрання близько 14 600 кліщів, їх було розділено на групи в залежності від місця знаходження та виду. Приблизно 2% з цих груп дали позитивний результат на генетичний матеріал вірусу. Переносити цей вірус здатні були п'ять видів кліщів, найпоширенішим був кліщ виду Haemaphysalis concinna. Деякі овці, коні, свині і кілька гризунів також були інфіковані цим вірусом.

У крові "здорових" лісничих було виявлено антитіла проти вірусу в 12 з 640 зразків. Також проведено дослідження у чотирьох лікарнях на північному сході Китаю, де зібрано аналізи сотень пацієнтів з підвищеною температурою протягом місяця після укусу кліща. З 20 позитивних на вірус зразків, троє пацієнтів також мали інші інфекції, що передаються кліщами, але у 17 інфекція була спричинена саме "вірусом водно-болотних угідь".

Симптоми у хворих на цей вірус включали лихоманку, запаморочення, головний біль, нездужання, біль у спині та проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Також було зафіксовано ознаки пошкодження тканин та зсідання крові у багатьох пацієнтів.

Один пацієнт, інфікований цим вірусом, потрапив у кому. В його рідині, що оточує мозок і спинний мозок, було виявлено високий рівень лейкоцитів, що є ознакою інфекції. Завдяки лікуванню всі хворі одужали.

Коли вчені випробували цей вірус на лабораторних мишах, виявилося, що він може спричиняти смертельні інфекції, які впливають на багато органів, включаючи мозок. Це відкриття підтверджує можливу серйозність впливу цього вірусу на нервову систему людини.

Проблеми з вірусом Mpox

Також вчені, які вивчають штам вірусу Mpox, що поширився з Демократичної Республіки Конго, заявили, що вірус змінюється швидше, ніж очікувалося. Окрім швидкої мутації, проблемою є його поширення в регіонах, де експерти не мають фінансування та обладнання для відстеження і контролю. Це ускладнює боротьбу з цим вірусом, повідомляє агентство Reuters, посилаючись на вчених з Африки, Європи та США.

Читайте також