Китайські винищувачі два роки небезпечно поводяться - ЗМІ

За останні два роки, в Східнокитайському та Південнокитайському морях, було помічено більше випадків небезпечної поведінки китайських пілотів, ніж за попередні 10 років. Помічник міністра оборони США з безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні, Елі Ратнер, заявив про це, передає CNN. "З осені 2021 року ми зафіксували понад 180 подібних інцидентів", - повідомив він.

Пентагон також опублікував нові фото та відео, на яких видно, як китайські винищувачі здійснюють небезпечні маневри в сторону американського літака у міжнародному повітряному просторі.

У січні 2022 року сталися інциденти, коли китайські винищувачі небезпечно наближалися до військових літаків США, намагаючись їх "залякати". Деякі з них наближались на відстань трохи більше 6 метрів і випускали сигнальні ракети. Ратнер вказав, що це частина централізованої та узгодженої кампанії, спрямованої на примус США змінити свою оперативну діяльність.

Помічник міністра додав, що зусилля Пентагону з взаємодії з військовим керівництвом Китаю не мають відповіді, що робить американських посадовців дедалі більш занепокоєними.

  • Китай вважає Тайвань провінцією, що відокремилася, але багато тайванців прагнуть мати незалежну державу, що призводить до напруженої ситуації в регіоні. Існує загроза конфлікту, в якому можуть взяти участь США.
  • У серпні торік член Палати представників США Ненсі Пелосі вперше за 25 років відвідала Тайвань.
  • Сі Цзіньпін заявив, що США втручаються в справи Тайваню і застеріг президента Джо Байдена від "гри з вогнем". Міністр оборони Китаю заявив, що КНР розпочне війну, якщо Тайвань оголосить незалежність.
  • Американський генерал Марк Міллі вважає, що війна з Росією чи Китаєм не є неминучою для США.