Клімкін сказав, у чому успіх саміту у Саудівській Аравії

Саудівська Аравія має свій вплив і важелі на Росію.

Це прекрасно, що вона погодилась провести саміт, сказав колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін в ефірі Radio NV.

"Вони мають свій вплив і свої важелі на Росію, зокрема через гру довкола цін на нафту. Вони мають особливі відносини з китайцями, мають виходи на багатьох в незахідному світі, мають традиційно усталені відносини з Заходом. Тому вони непоганий медіатор у цій історії. Тож друга зустріч у Джидді це насправді дуже правильно", пояснив він.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Клімкін нагадав, що у Київ приїжджав міністр МЗС Саудівської Аравії принц Файсал бін Фархан Аль Сауд.

"Чи потрібно, аби до нас приїхав спадкоємний принц? Було б, звісно, непогано, але це означало б реально ляпас Путіну. Чи хоче спадкоємний принц це робити зараз? Думаю, поки що ні, але саудити дуже роздратовані через Путіна. Путін же чим займається? Він бере публічно якісь зобов'язання зі скорочення експорту нафти, а потім вони використовують різні схеми, намагаються запхнути свою нафту з дисконтами та знижками. А це руйнує взагалі систему ОПЕК, ОПЕК+. А саудити перебувають у центрі цієї системи. Тож проведення цієї зустрічі у Джидді також означає, поки що я б обережно сказав, своє "фе" показали саудити, зокрема спадкоємний принц, Путіну", додав колишній міністр.

5-6 серпня у Джидді в Саудівській Аравії відбулася зустріч радників лідерів держав щодо української формули миру. Участь у зустрічі взяли 42 країни.

Раніше американське видання The Wall Street Journal повідомило, що на зустріч обговорюватимуть припинення війни в Україні.

Торік Зеленський назвав 10 пунктів формули миру.