Книга Вудварда "Війна": Спецслужби США точно спрогнозували вторгнення РФ, але помилилися в іншому

Спецслужби США прогнозують вторгнення РФ
Спецслужби США прогнозують вторгнення РФ
Згідно з даними, представленими у новій книзі Боба Вудворда "Війна", американські та європейські розвідслужби припустилися серйозних прорахунків в оцінці ходу російського вторгнення в Україну у 2022 році.

Директор ЦРУ Вільям Бернс визнав: "Ми очікували, що росіяни зроблять саме те, що зробила б американська армія - в перші 24 години знищити систему командування та управління, а також систему протиповітряної оборони. Вони цього не зробили".

Алекс Бік, директор зі стратегічного планування Ради національної безпеки США, підсумував: "Ми абсолютно точно передбачили, що вони збираються робити, де і коли. Все інше ми оцінили неправильно".

За словами Біка, США недооцінили європейську відповідь на вторгнення, рішучість українців і сильно переоцінили російські збройні сили.

Непередбачені наслідки

Деякі оцінки Пентагону прогнозували падіння Києва протягом перших 72-96 годин після початку вторгнення. Однак реальність виявилася зовсім іншою.

Вже на п'ятий день війни, 28 лютого, 40-кілометрова колона з 15 000 російських військовослужбовців, танків і вантажівок постачання застрягла у величезному заторі під Києвом.

"Це не було чимось фантастичним - те, що зробили українці", - зазначив Бернс. "Вони методично знищили перші та останні машини в колоні, а потім взялися за кожен паливозаправник. Незабаром росіяни застрягли".

Невдачі розвідок

Ці прорахунки західних розвідок призвели до несподіваного для багатьох розвитку подій на початковому етапі війни. Як підсумував Джон Файнер, заступник радника з національної безпеки США: "Ми реалізували найкращу з можливих стратегій. Але дивлячись на результат, важко почуватися добре. Це все ще жахлива війна".

Нагадаємо, Вудворд розповів, як Байден і Зеленський реагували на першу інформацію про плани РФ щодо вторгнення в Україну.

Читайте також