Князівство Андорра – казкова країна у центрі Європи

Між Іспанією та Францією, посеред Піренейського архіпелагу, розташована невелика затишна країна – Андорра.

80% території Андорри займають гори, а кількість туристів до пандемії становила близько 8 мільйонів людей на рік. Це у сто разів більше, ніж чисельність населення самого князівства.

Андорра – єдине у світі сокнязівство. Від інших конституційних монархій вона відрізняється тим, що її очолюють одночасно два правителі. Це президент Франції та єпископ Урхельський. Кожен співправитель має власні державні функції, а виконавчу владу реалізує прем'єр-міністр.

На сьогоднішній день через пандемію коронавірусної інфекції до Андорри дозволено в'їзд тільки з метою туризму.

Князівство поки що не є частиною ЄС, не входить до Єврозони та Шенгенської зони. Проте з біометричним закордонним паспортом громадянина України в'їзд до Андорри дозволяється без візи.

Потрібно лише дотриматися умов: громадянам України віком від 12 років для в'їзду в країну потрібен сертифікат щодо повної вакцинації. Приймають українців, щеплених визнаними ВООЗ вакцинами.

До вильоту необхідно попередньо заповнити спеціальний санітарний формуляр на сайті МОЗ Іспанії та отримати персональний QR-код.

Також для в'їзду доведеться заздалегідь оформити страховку з покриттям лікування COVID-19.

Знайти роботу за кордоном допоможуть на сайті layboard.com

Якщо туристи мають намір кататися на лижах, то страховка повинна також покривати заняття екстремальними видами спорту. У цьому випадку звичайна туристична не підходить.

Дорога з України до Андорри займає близько 7 години: 3,5 години прямий переліт Київ-Барселона і далі 3,5 години триває організований груповий трансфер автобусом.

Податки на торгівлю в Андоррі дуже низькі, тут вигідно робити покупки, які на 20% дешевші, ніж у сусідніх країнах.

Їжа в Андоррі смачна та ситна: різні види м'яса, гриби, молочні продукти, равлики та форель. Порції великі. Обід коштуватиме 15-20 євро на людину, чашка кави – 1,5-2,5 євро.