Коли буде Великдень у 2024 році

В Україні вже з кінця минулого року відбулися важливі зміни в тому, як і де святкувати православні свята. Навіть найсвітліше і найважливіше свято для вірян змінило свою дату. 

Відкритим у 2024 році залишається питання, коли Великдень. Адже з початку війни в Україні взяли курс на зміни, особливо в плані святкування в церквах. Відповідаючи на запитання, коли Великдень 2024 року, потрібно подивитися на всі "зміщення" православного календаря.

Коли Великдень цього року: кілька слів про важливість свята 

Святкування Великодня — це одне з найважливіших християнських свят, яке відзначають у багатьох країнах світу. У різних культурах і релігійних традиціях є свої особливості святкування Великодня, але є і загальні елементи, які присутні в багатьох країнах. 

коли Пасха

Загалом багато конфесій сходяться в тому, що Великдень — одне з найважливіших і найсвітліших святкувань. 

Замислюючись коли Великдень 2024, варто трохи заглибитися і в святкування, традиції цього дня:

  1. Церковні служби. Основна подія Великодня — це воскресіння Ісуса Христа, і церковні служби і є те саме святкування. Цього дня проводять великодні богослужіння, які розпочинаються з великодньої ранкової служби і продовжуються особливими молитвами та піснеспівами.

  2. У багатьох країнах поширена традиція фарбувати великоднє яйце. Яйця можуть бути пофарбовані або прикрашені різними способами, їх часто підносять до святкового столу як символ нового життя та воскресіння. Загалом саме фарбовані яйця — головний атрибут свята.

  3. Поширеною є і традиція організації ігор із великодніми яйцями, як-от пошук яєць чи "бій" яйцями.

  4. Великодні частування. Великдень ще й збігається із закінченням Великого посту, а тому святковий стіл має бути "багатим" із багатьма частуваннями. 

  5. У деяких країнах розпалюються великодні багаття, які символізують перемогу світла над темрявою та воскресіння Христа.

Також у різних країнах існують унікальні великодні обряди і традиції, як-от піснеспіви, паради, танці, театральні вистави та інші заходи, що мають принести добру новину до сердець вірян 

Коли буде Великдень цього року: якого місяця і якого числа

Православний Великдень в Україні цього року 31 березня. Але для початку потрібно розуміти, як цю дату взагалі розраховують. Загалом щороку дату розраховують, виходячи з місячного календаря. Загалом у цього процесу є своя назва — пасхалія. У католиків і деяких православних ці дати різняться. 

Отже, беруть за відправну точку день весняного рівнодення. Цього року він випадає на 21 березня. Далі від нього беруть повний місяць (найближчий). Після повного місяця беруть і першу неділю. Це і стане днем святкування Великодня. При цьому важливо враховувати, що православні не можуть святкувати Великдень, якщо він збігається зі ще одним важливим єврейським святом - Песах. Католики до такої особливості не прив'язані. 

коли Пасха 2024

Православні традиційно святкують Великдень пізніше, ніж католики. Наприклад, цього року православні святкуватимуть 5 травня (українці ж 31 березня, як і католики). Що цікаво, зазвичай Великдень у православних не такий пізній. Згідно з деякими традиціями, якщо таке свято пізнє, то і весна загалом прийде пізніше. 

Також буває й так, що католики та православні святкують все в один день. Подібний збіг буде вже наступного року. Тоді і православні, і католики фарбуватимуть яйця на 20 квітня. У 2026 році дати знову розійдуться. Католики влаштують святкування 5 квітня, а православні 12 квітня. Історія з різними календарями триває дуже довго, а після того, як українська православна церква змінила дати свят 2023 року, все стало ще більш заплутаним.