Коли свято Благовіщення у 2024 році?

У православному світі є кілька важливих свят. До них належить і Благовіщення. Тому щороку доволі популярний запит, коли Благовіщення. 

Особливо актуальним він став і після православної реформи в Україні. Уже з початку року багато свят змінили свою дату, а тому як ніколи актуальним залишається питання, коли Благовіщення цього року. 

Коли цього року Благовіщення? 

Благовіщення — це одне з головних християнських свят, яке відзначається в пам'ять про сповіщення Архангелом Гавриїлом Діві Марії про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа, Сина Божого. У православній церкві це свято також називається "Благовіщення Пресвятої Богородиці".

Коли Благовіщення

Таке свято входить до числа дванадесятих. Це список найважливіших дат для православних. Звичайно, воно не таке значуще як Великдень, але теж виділяється на тлі інших урочистостей. 

Важливо розуміти, що після того, як Україна перейшла на новоюліанський календар, усі дати неперехідних свят змістилися. Тому питання, коли Благовіщення у 2024 році, досить логічне.

Коли відзначається Благовіщення? 

Благовіщення відзначається 25 березня в католицькій церкві та 7 квітня в православній церкві. Так було завжди ще з тих часів, коли Папа Римський перевів католиків і протестантів на інший вид календаря. Утім, своєю реформою з кінця 2023 року Україна правила знову змінила. 

Благовіщення Пресвятої Богородиці — це день, коли Свята Марія дізналася багату звістку, що вона вагітна. Виходячи з цього, коли свято благовіщення, то за 9 місяців до Різдва Христового. Якщо в календарі України змінилася дата Різдва, то змінилося і коли святкують Благовіщення. 

До 2024 року Україна святкувала такий день разом із Росією 7 січня, але вже цього року відзначатиме його 25 березня. 

Кілька слів про саме свято 

Для православних таке свято дійсно важливе. Адже цього дня почалася історія Сина Господнього. Тоді архангел Гавриїл відвідав Діву Марію і отримав її згоду стати Матір'ю Сина Божого. З цього моменту, як вірять православні, і почався шлях спасіння людства через велику жертву Христа. 

Благовіщення має й інший сенс. З нього бере початок і Новий Заповіт, який ляже в майбутньому в основу багатьох не таких відомих релігійних течій. З давніх-давен саме цього дня віряни не лише влаштовують святкові богослужіння, а й гуляють удома, доносячи всім важливість Благовіщення. Також є й чимало обрядів, пов'язаних із цим святом. Зазвичай його святкують навіть ті, хто не вважає себе глибоко віруючою людиною.

Традиції на світле свято Благовіщення 

Традиції на Благовіщення, як і в багатьох інших християнських святах, можуть різнитися залежно від країни, регіону. Такі традиції часто передавалися усно з покоління в покоління, а тому вони мають суттєві відмінності по регіонах навіть однієї країни. 

Коли Благовіщення в 2024 році

Як традиційно оспівують Благовіщення:

  1. Церковні служби. Цього дня проводяться особливі богослужіння в храмах і церквах (загальні храми або ті, що присвячені Благовіщенню Пресвятої Богородиці). Під час служб парафіяни вітають один одного. 

  2. Святковий обід. У багатьох сім'ях Благовіщення відзначається за сімейним обідом, де подаються особливі святкові страви. Частування безпосередньо залежать від регіону, де проживають віряни. 

  3. Благословення їжі. На Благовіщення приносять на церковне благословення особливі святкові страви, наприклад, паски, яйця, великодні кекси та інші символічні продукти.

  4. У деяких народів є традиція прикрашати свої будинки до Благовіщення.

  5. Паломництва до святинь. У деяких регіонах віряни можуть здійснювати паломництва до святинь і місць, пов'язаних із Благовіщенням, щоб покласти квіти або помолитися.

  6. Цього дня багато людей піклуються про нужденних, допомагаючи їм матеріально або духовно, здійснюючи добрі справи або надаючи підтримку. Так вони сіють добро в таке світле для них свято. 

Загалом усі події мають єдиний корінь — відзначити особливий день Благовіщення Пресвятої Богородиці та втілення в ній Божественного плану спасіння людства.