Колишні поради Рональда Рейгана щодо припинення газового шантажу Росією країн ЄС

Європа шукатиме нових постачальників газу, щоб позбавитися російської монополії. І рятівником ЄС може стати північна африканська держава Алжир.

Ще у 1981 році на тлі «Холодної війни» президент США Рональд Рейган застерігав Європу щодо залежності від Москви.

Радянські енергоносії постійно тримали держави Євросоюзу в напруженні.

Москві недостатньо було лише отримувати гроші за постачальні об’єми. «Імперія зла» вважала нормою нав’язувати свою ідеологію і режим остаточним покупцям. Саме тоді Рональд Рейган порадив звернути увагу на Африку.

Сьогодні ситуація з російськими енергоносіями не тільки повторюється, а й погіршується. Путінський режим нарощує агресивну політику, шантажуючи Євросоюз газом.

Держслужбовці Європи за допомогою США змушені шукати альтернативні джерела «блакитного палива», щоб не залежати від РФ.

Головним претендентом знов стає Алжир. Ця африканська країна посідає третє місце за обсягами постачання газу до ЄС після РФ та Норвегії.

У 2021 році Алжир через свої трубопроводи та термінал ЗПГ продав європейцям 34 млрд. кубометрів газу, що становить близько 8% від загального обсягу газового ринку.

Але повністю замінити російський газ на європейському ринку Алжиру поки що не вдасться. У 2021 році «Газпром» поставив європейцям близько 130 млрд. кубів.

За оцінками експертів, Алжир може продати ЄС додатково 7 млрд. кубометрів газу. Навіть такі скромні обсяги позитивно позначяться на ситуації на ринку, а також зменшать енергетичну залежність Європи від Росії.

Також розглядається додаткове постачання газу до ЄС Норвегією. Експерти вважають, що країна має змогу наростити обсяги ще на 13 млрд. кубів на рік.