Конфлікт на Близькому Сході: Іран зібрався воювати проти США та Ізраїлю

Іран та його проксі-учасники, такі як ХАМАС і "Хезболла", намагаються продемонструвати свою здатність до ескалації конфлікту на Близькому Сході і початку війни проти США та Ізраїлю. Тегеран і "вісь опору" готуються до того, що війна в Ізраїлі стане регіональним конфліктом з багатьма фронтами, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Наприклад, з 18 жовтня "Ісламський опір Іраку" - коаліція іракських ополченців, підтримуваних Іраном, проти американських військ в Іраку та Сирії, щодня атакував їх позиції. У своїх атаках вони використовували безпілотники та ракети, що призвело до загибелі одного американського військового і поранення десятків інших. Група постійно ударяла по певних місцях, таких як авіабаза Айн-аль-Асад в Іраку, і поступово розширювала свої атаки на нові місця в Іраку та Сирії.

24 жовтня ополченці, підтримувані Іраном, загрожували продовжувати атакувати американські позиції в Кувейті та Об'єднаних Арабських Еміратах. Також рух хуситів у Ємені намагався атакувати Ізраїль безпілотниками та крилатими ракетами, але ця атака була перехоплена американським есмінцем та саудівськими системами протиповітряної оборони перед тим, як досягла Ізраїлю.

Усі ці події свідчать про зростання військової присутності Ірану та його проксі-груп у регіоні. "Сили КВІР "Кудс" координували розгортання сотень іранських бойовиків у південному Лівані та південно-західній Сирії з початку війни. Ці бойовики включають військових інженерів та ракетних експертів. Також Ізраїль здійснює авіаудари по міжнародних аеропортах Дамаска та Алеппо, спрямовані на перешкоджання Ірану в пересуванні зброї до Сирії та відкриття там фронту проти Ізраїлю", - повідомляють аналітики.

Варто зазначити, що Іран звинувачував США та Ізраїль у будь-якій подальшій ескалації війни, хоча сам не несе відповідальності. Офіційні особи та засоби масової інформації в Ірані багато разів наголошували на ролі США та Ізраїлю у посиленні конфлікту.

Однак, Інститут вивчення війни (ISW) зауважує, що цей наратив ігнорує той факт, що Іран сам сприяв поширенню війни на Ліван, Ірак, Сирію та Ємен, спрямовуючи проксі-групи в цих країнах для нападу на цілі США та Ізраїлю.

Також іранські офіційні особи та засоби масової інформації повідомили, що мають підтримку населення у боротьбі з регіональною війною проти США та Ізраїлю, якщо вона розпочнеться.

На початку цього тижня США завдали авіаударів по двох об'єктах, пов'язаних із іранським Корпусом вартових ісламської революції в східній Сирії. Це була відповідь на атаки проти американських баз та персоналу, здійснені проксі-групами, підконтрольними Ірану, у регіоні.