Конгресмени запропонували оголосити Україну країною НАТО+

Законопроект відкидає пропозиції Росії щодо мораторію на розгортання в Європі ракет середньої дальності.

Прогресивне крило Республіканської партії Сенату США має намір внести на розгляд законопроект, який оголосить Україну країною НАТО+. Важливим фактором при такому визнанні виступатиме оголошення Росії державою, яка спонсорує тероризм.

Статус країни НАТО+ дозволить США забезпечити прискорений розгляд питань продажу Україні деяких американських оборонних послуг і товарів.

«На жаль, у дипломатії замало шансів на успіх у боротьбі з російським режимом, якщо не підходити до нього з позиції сили. Володимир Путін має взяти до відома, що Конгрес не зазнає відновлення сфери впливу РФ і не допустить відмови від України та інших наших союзників і партнерів по НАТО в Центральній та Східній Європі», – промовив провідний республіканець у комітеті Палати представників у міжнародних справах Майкл МакКол.

Законопроект передбачає великий пакет військової та дипломатичної допомоги для України в умовах російської агресії та запровадження санкцій проти «Північного потоку-2». У документі також відкидаються пропозиції Росії щодо мораторію на розгортання у Європі ракет середньої дальності. Але основним пунктом буде офіційне твердження США про те, що Росія є державою-спонсором тероризму.

Якщо представникам Конгресу вдасться затвердити новий законопроект, це значно збільшить фінансування постачання летальної допомоги Україні. Українська армія отримає вкрай необхідні засоби протиповітряної боротьби та протикорабельну зброю.