Космічна обсерваторія TESS зафіксувала дивний об'єкт

Космічний простір постійно наповнений безліччю різноманітних тіл. Науковці не можуть бути впевненими щодо природи кожного з них. Це й не дивує, бо постійно з’являються нові.

Обсерваторія TESS вишукує екзопланети. За допомогою унікального обладнання вчені "сканують" космічну сферу. Отже, в поле зору потрапляють не лише планети поблизу "чужих Сонць", а й інші таємничі об'єкти. Наприклад, телескоп зафіксував зорю, яскравість якої знизилася на 25% всього лише за кілька годин. Але ж такого раніше не могло бути!

Несподівано астрономи звернули увагу на небесне тіло TIC 400799224. Воно відсвітлювало дуже ярким світлом. Протягом невеликого відрізку часу TIC почав втрачати свою яскравість, яка сягнула позначки 25%. Увесь "процес" був дуже швидкоплинним. Після цього науковці зафіксували наступні стрибки у видимій світності зірки.

Незабаром почалися дослідження за допомогою потужних телескопів.

Зібравши максимум інформації, астрономи припустили, що їм вдалося вести спостереження за подвійно зоряною системою, де обидва компоненти віддалені один від одного приблизно на 300 астрономічних одиниць.

Але існує перешкода – періодичність зміни яскравості TIC 400799224 становить лише 19,77 доби, а період обертання двох зірок значно більший. Саме тому зміни у яскравості спричинені взаємним затемнюванням двох небесних тіл.

Також науковці вважають, що значний вплив надає космічний пил. Припустимо, навколо однієї із зірок подвійної системи TIC 400799224 знаходиться планетоїд, який або вже загинув и розламався на уламки та пилову хмару, чи переживає процес руйнування.

Досі невідомо, яка саме з цих двох зірок затемнюється, бо обидва тіла мають однакову світимість. Теорію з пиловою хмарою також підтримують дбайливі спостереження.