Кредити подорожчають через нові податки - банкіри

Гроші вважаються банківськими підсумками українською валютою
Гроші вважаються банківськими підсумками українською валютою

Збільшення оподаткування банків, бізнесу та населення може негативно вплинути на ситуацію з кредитуванням, зауважують фахівці з банківської сфери.

Цю думку висловили учасники круглого столу "Зима близько: чи готовий бізнес до енергетичних викликів та нової податкової реальності", організованого Фінансовим клубом.

"Особливо складно це дається банкам, які два роки поспіль сплачують 50% податку. Це впливає на бізнес, капітал та маржу, яку банки враховують у вартості кредитних ресурсів", - заявив начальник управління корпоративних продажів ОТП Банку Валерій Терно. "На наступний рік це впливатиме на вартість коштів, що може вплинути на вартість кредитних ресурсів".

Якщо бізнес та населення відреагують на додаткове оподаткування, перейшовши від безготівкових розрахунків до готівки, це призведе до зменшення ліквідності банків. "Зменшення рахунків клієнтів і депозитного портфеля збільшує вартість фінансування. Ця непередбачуваність негативно вплине на розвиток економіки нашої країни", - підкреслив директор департаменту організації продажів корпоративним клієнтам ТАСкомбанку Олег Федоренко.

У разі переходу до готівкових розрахунків, це буде негативним сценарієм. "Населення буде знімати гроші з рахунків та витрачати їх у магазинах, що спричинить дефіцит ресурсів для фінансування і призведе до збільшення вартості фінансування", - пояснив він.

Читайте також