Кремль "покинув" Іран: The Telegraph вказало на зростаючу напругу між Тегераном та Москвою

Графічне зображення - Тегеран та Москва в напруженій ситуації
Графічне зображення - Тегеран та Москва в напруженій ситуації

Напруженість у відносинах між Іраном та Росією зростає

Незважаючи на їхнє зовнішнє зближення після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, стосунки між Іраном та Росією надалі погіршуються. Про це повідомляє видання The Telegraph.

За даними джерел, у Тегерані наростає відчуття, що Москва не виконує свої зобов'язання перед Іраном. Інакше кажучи, Росія "не платить свою частку при спільних виходах", що викликає розчарування іранської сторони. Ця думка висловлюється не тільки анонімним професором одного з іранських університетів, але й вирішено висвітлена в іранських ЗМІ. Зокрема, Тегеранська газета Ettelaat звинувачує Путіна в тому, що він "покинув" Іран у ситуації з Газою і "зберігає дистанцію від кризи". Між іншим, видання Hamshahri сказало, що необхідно, щоб Росія виконала свою обіцянку постачання систем протиракетної оборони С-400, що допоможе покращити позицію Ірану у дипломатичних та військових переговорах з іншими країнами.

Не зважаючи на це, відносини між Росією і Іраном виникли ще під час громадянської війни в Сирії, і до сих пір є належними партнерами. Іран забезпечує Росію безпілотниками та ракетами малої дальності, відповідно Росія надає Ірану нафту та необхідні технології. Однак, іранська сторона вважає, що Кремль не надає достатню підтримку у поточній ситуації.

Упродовж цього тижня очікується зустріч між президентами Ірану та Росії, під час якої головним питанням буде обговорення негативних змін у відносинах.

Читайте також