Кремль заборонив чиновникам РФ коментувати ситуацію під Курськом, - ISW

Кремль заборонив коментувати ситуацію під Курськом
Кремль заборонив коментувати ситуацію під Курськом

Збройна атака ЗСУ у Курській області Росії спричинила оголошення контртерористичної операції (КТО), а не введення військового стану чи оголошення війни. Таке рішення було ухвалено для мінімізації масштабів вторгнення і запобігання паніці серед населення. Аналітики з Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що цей крок також може мати на меті контролювання інформаційного простору та уникнення надмірного розголосу ситуації. Опозиційне видання "Верстка" повідомило, що адміністрація президента РФ закликала депутатів і сенаторів утриматися від коментарів щодо подій у Курській області або обмежуватися короткими заявами з посиланням на офіційні джерела.

У російських військових блогерів є різні думки щодо цього рішення. Деякі вважають, що Росії потрібно оголосити військовий стан та офіційно оголосити війну Україні, щоб надати ширші повноваження для вжиття радикальних заходів. Проте диктатор Путін боїться таких кроків, враховуючи можливу негативну реакцію суспільства та загрозу стабільності свого режиму.

Володимир Путін

Олександр Бортніков був призначений керівником контртерористичної операції. Експерти вважають це стратегічним кроком, оскільки він вже успішно керував кризовими ситуаціями в Росії. Голову Генштабу РФ Валерія Герасимова критикували за неготовність до атаки ЗСУ на Курськ.

Проте аналітики ISW зауважують, що складна система управління операцією може негативно вплинути на ефективність російської відповіді на українську операцію, оскільки можуть виникнути труднощі в координації дій різних силових структур та відомств.

Читайте також