Кросовери з найбільш надійними та потужними варіаторами

Кросовери з найбільш надійними та потужними варіаторами
Кросовери з найбільш надійними та потужними варіаторами

Попри те, що варіатори (CVT) були винайдені раніше, аніж АКПП, у автомобільній промисловості свою популярність вони заслужили відносно нещодавно. До речі, цікавий факт – авторство цього механізму належить не автомобільним корпораціям, а Леонардо да Вінчі ще у далекому 1490 році і тільки у 1950-х зявилися перші автомобілі з варіаторною коробкою передач. Щоправда, досі більшість людей навіть не замислюються про варіатори чи інші види коробки перемикання передач, окрім автомата чи механіки. 

 

Натомість ось кілька причин звернути увагу на варіатори:

  • Підвищення динаміки автомобіля та досягнення більшої швидкості за менший час, порівняно з автоматичною трансмісією.
  • Плавність руху. Особливістю конструкції варіатора є те, що там немає передач в класичному розумінні – це два шківи, які пов'язані ременем або ланцюгом, тому фіксованих передач він немає. А отже, під час руху ви не відчуєте ривків під час зміни швидкості. 
  • Менша витрата пального. 

Раніше вважалося, що варіаторна КПП ненадійна, через схильність до перегріву, проте сучасні механізми доводять свою надійність та витривалість на 180–250 тисяч кілометрів без капітального ремонту, що є досить хорошим показником для трансмісії. 

 

Які кросовери мають найбільш надійні та довговічні CVT

  • Nissan X-Trail, оснащений варіатором Xtronic у новому поколінні позбувся до 40% тертя, при цьому потужність досягає рівня восьмиступінчастих автоматичних трансмісій. 
  • Toyota RAV-4 – варіатори цього кросовера вважаються одними з найбільш надійних. За умови, що автовласник не зловживатиме різкими стартами та гальмуваннями, він може впевнено прослужити свої 200 000 км. 
  • Mitsubishi Outlander/ASX https://mitsubishi-motors.com.ua/ що оснащені варіатором INVECS-III CVT під електронним управлінням підлаштовується під стиль керування водія. Варіатор додає плавності руху та підтримує гарну динаміку авто паралельно. 
  • Honda CR-V – кросовер оснащений 7-ступінчастим варіатором забезпечить водію комфортний рух та спортивну потужність. Однією з переваг трансмісії є інтелектуальне раннє перемикання на нижчу швидкість під час гальмування, при цьому КПП підтримує високі оберти двигуна. До надійності також питань не виникає – термін служби 200,000-250,000 км. 

Варіаторна коробка перемикання передач – це один з найкращих варіантів для міста та водіїв, які не захоплюються агресивним стилем водіння і не фанатіють від змагань за першість у смузі руху. Натомість економічність та плавність руху авто з варіатором варта уваги автолюбителів.