Кулеба прибув до Китаю: перша заява міністра

Міністр Кулеба на конференції в Китаї
Міністр Кулеба на конференції в Китаї

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснює важливу поїздку до Китаю з 23 по 25 липня. Цей візит є першим українського високопосадовця до КНР після початку російської агресії та першим за останні 11 років.

Кулеба повідомив про це на своїй сторінці в Instagram: "Вітаю всіх з Китаю. Україна та Китай підтримують контакти та обмін позиціями. Це мій перший візит до Китаю з моменту агресії Росії проти України".

Основною метою візиту є переговори з китайським колегою Ван І про досягнення справедливого миру. "Ми плануємо провести широкі та детальні переговори з колегою Ван І щодо шляхів до забезпечення справедливого миру", - зазначив Кулеба.

Міністр підкреслив важливість прямого діалогу між Україною та Китаєм: "Нам дуже важливо, щоб ми мали прямий діалог та обмін позиціями з Китаєм". Він також наголосив на необхідності уникнення конкуренції між мирними планами.

Кулеба планує обговорити також двосторонні відносини з Китаєм. За його словами, після початку переговорів про вступ України до ЄС, Китай повинен переглянути свій підхід до співробітництва з нашою країною:

"Я впевнений, що після того, як Україна почала переговори про вступ до ЄС, Китай має переглянути свої відносини з нами через свої стратегічні відносини з Європою".

Візит Кулеби до Пекіна відбувається за запрошенням його китайського колеги Вана І. Українська сторона акцентує на своїй готовності до діалогу з будь-якими потенційними посередниками для досягнення миру.

Основними темами переговорів будуть шляхи припинення російської агресії та роль Китаю в досягненні сталих та справедливих мирних угод.

Читайте також