Кулеба висловився про "причетність" України до перевороту в Малі

Сергій Кулеба говорить про роль України у перевороті в Малі
Сергій Кулеба говорить про роль України у перевороті в Малі

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба категорично спростував звинувачення у підтримці українськими повстанцями, які атакували урядові війська Малі та найманців з російської групи Вагнера.

За інформацією Bloomberg, таку заяву глава МЗС України зробив під час прес-конференції у столиці Маврикія Порт-Луї. Він прокоментував дипломатичний скандал, який призвів до розриву відносин між Україною та Малі та Нігером.

"Україна ніколи не діяла проти регулярних армій інших країн, за винятком Росії. Ми не зацікавлені у конфліктах з африканськими державами. Наша мета - захист України від російської агресії", - наголосив Кулеба.

Нагадаємо, дипломатична криза розгорнулася після заяви представника української військової розвідки Андрія Юсова про надання Києвом допомоги повстанцям-туарегам у боротьбі проти малийських військ і найманців Вагнера. Ця заява спричинила різку реакцію Малі, яка розірвала дипломатичні відносини з Україною. Таке ж рішення ухвалив і Нігер.

Малі

Кулеба визнав рішення двох африканських країн поспішними та безпідставними. Також він припустив, що вони можуть бути частиною спроби ізолювати Україну.

"Той факт, що уряд Нігера наслідував приклад Малі, наводить нас на думку про спробу скоординувати ізоляцію України" - додав глава МЗС.

Візит Кулеби до Африки є частиною зусиль України щодо посилення підтримки на континенті у протистоянні російській агресії. Однак ситуація ускладнюється тим, що деякі африканські країни залишаються нейтральними, а деякі, як Малі та Нігер, відкрито підтримують Росію.

Дмитрий Кулеба / Фото: Reuters

Незважаючи на ці виклики, Україна продовжує свою дипломатичну місію в Африці. У ході візиту в Маврикій Кулеба підписав угоду про взаємне скасування візових вимог, що є кроком у розвитку двосторонніх відносин.

Читайте також