Ліберальне домінування США закінчиться після можливого повернення Трампа до влади - ЗМІ

Трамп повернеться до влади США
Трамп повернеться до влади США

Європейці мають готуватися до більш жорсткого другого терміну Трампа

За словами Адріана Вулдріджа, міжнародного бізнес-колумніста Bloomberg Opinion, європейці повинні бути готовими до другого терміну Дональда Трампа, який буде набагато жорсткішим, ніж перший. У першу адміністрацію Трампа входили республіканці, які стримували його небезпечні прагнення, однак цього разу він буде оточений активістами MAGA, які підтримуватимуть його вже існуючі упередження до ліберальних цінностей і принесуть ще більше ідеологічного несприйняття лібералізму.

Представники політики MAGA звинувачують різні аспекти лібералізму у руйнуванні "справжньої Америки". Вони вбачають, що економічний лібералізм призвів до перенесення робочих місць за кордон, соціальний лібералізм порушив мораль робітничого класу, а лібералізм у сфері національної безпеки змусив Америку нести надмірну відповідальність за захист Заходу.

Навіть якщо новим президентом стане кандидат від демократів, ситуація не зміниться так, як це хочуть бачити європейці. Відхід Америки від своєї глобальної ролі почався ще з Барака Обами іс "повороту" до Азії та небажання втручатися в Лівію.

Байден продовжує повідомлену Трампом політику "Америка понад усе" і зберігає більшість тарифів. Якщо Камала Гарріс стане президентом, вона повинна буде мати справу не лише з правою партією MAGA в Конгресі, але й з антиглобалістами у своїй партії, які противляться як захисту американських робочих місць, так і "імперіалістичній" зовнішній політиці.

Європейські союзники Америки стикаються не лише з можливістю другого терміну Трампа, але й з новою реальністю, де США можуть відмовитися від ліберального домінування. Тому європейцям варто бути активнішими і взяти на себе частину обов'язків, які раніше виконували США, такі як більше витрат на оборону, підтримка глобальних інституцій і протидія привабливості агресивного націоналізму шляхом демонстрації переваг ліберальної співпраці.

Джерело: ZN.UA

Читайте також