Лише третина громадян Чехії готові захищати країну зі зброєю в руках: дані опитування

Опитування показало: третина чехів готова захищати країну
Опитування показало: третина чехів готова захищати країну

Тільки третина мешканців Чехії готові захищати свою країну зі зброєю у руках. Це стало відомо з дослідження, проведеного CEDMO. За результатами опитування, 32,9% чехів готові брати участь в захисті своєї країни.

Також дослідження показало, що 7,4% респондентів підтримують Росію, 43% - Україну, а 37,8% вважають, що мирне перемир'я без переможців і переможених є найкращим варіантом. Інші 11,8% людей не мають власної думки або їм байдуже.

Значна частина респондентів (43%) вважає, що Європейський Союз має вести переговори з Росією. Таке ставлення більш поширене серед чоловіків (35%) та людей з вищою освітою (38%).

При цьому, 32% людей вважають, що ЄС має продовжувати санкції проти Росії, а 30% підтримують невоєнну підтримку України. 25% вважають, що Україна повинна отримати військову підтримку. Ще 25% вважають, що ЄС повинен залишитися нейтральним щодо агресора. І навіть є ті, хто вважає, що ЄС повинен тиснути на Україну, щоб вона пішла на переговори (22%).

Понад половина опитаних (53%) вважають, що країни ЄС не повинні займатися військовою співпрацею. Це може бути пов'язано з тим, що 38% респондентів розглядають ЄС перш за все як цивільний та економічний проект.

Деякі люди (15%) вважають, що європейська оборонна інтеграція може підірвати НАТО. Згідно з дослідженням, 17% підтримують створення власної армії ЄС, а 30% вважають, що військова співпраця між країнами ЄС може існувати паралельно з НАТО.

Водночас, опитування показало, що більше половини населення Чехії (58%) вважають, що країна прийняла надто багато українських біженців. Тільки 5% впевнені, що Чехія могла б інтегрувати більше українців, а 33% вважають, що кількість біженців відповідає міжнародній ситуації.

Читайте також