Литва припиняє безкоштовне навчання для українських студентів

Студенти з України у Литві
Студенти з України у Литві

Литовський уряд припинить оплачувати навчання для українських студентів, повідомляє LRT.

З 2022 року українські студенти, що втікали від війни, зможуть навчатися у вищих навчальних закладах Литви безкоштовно. Ті, хто вже навчається, зможуть закінчити безкоштовно, але нові студенти з України не матимуть такої можливості з вересня.

Міністерство освіти Литви заявило, що надає допомогу українським громадянам, які проживають в країні, на вимогу та співпрацюючи з Україною, а не для відтоку мозків з країни.

«Це бажання української сторони. Україна має свої вищі навчальні заклади і наразі немає необхідності переводити навчання в інші місця», - заявили в міністерстві.

Деякі університети продовжать допомагати

Незважаючи на рішення центрального уряду, Вільнюський коледж, Вільнюський технічний університет і Вітовтова Великого (VDU) вибрали продовжувати повне або часткове фінансування навчання українських студентів.

Вільнюський коледж продовжить повністю фінансувати навчання всіх українців, які були зараховані цього року, і зробить все можливе для надання безкоштовного гуртожитку і стипендій.

"Наш вищий навчальний заклад хоче допомогти громадянам України, що страждають від війни, надавши молодим людям можливість отримати вищу освіту", - сказала прес-секретар Вільнюського коледжу Ліна Бівайніене.

Вільнюський технічний університет планує покривати 40% вартості навчання українських студентів, а Вітовтова Великого планує надати часткові стипендії та допомогу з оплатою гуртожитку.

Вільнюський університет не планує покривати вартість навчання для українських студентів, але пропонує місячні гранти у розмірі 300 євро та безкоштовне проживання у гуртожитках.

Поки невідомо, скільки українських студентів будуть приймати ці заклади.

Водночас, VDU та Вільнюський коледж повідомили про більшу кількість заявок від українців цього року, ніж у 2022 та 2023 роках, незважаючи на триваючу вступну кампанію.

Нагадаємо, Міносвіти України має намір збільшити кількість випускників дев'ятих класів, які обирають професійну освіту, до 45%. Це амбітна мета міністерства, до якої планують просуватися поступово.

Також було повідомлено, що Харківщина має друге місце в Україні за кількістю студентів, хоча було записано пошкодження корпусів ряду університетів внаслідок вторгнення Росії.

Угорщина також домовилася відкрити першу українську школу. Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан досягли домовленостей під час зустрічі.

Читайте також