Лубінець прокоментував загибель новомобілізованих на передовій

Новомобілізовані в Україні виходять на фронт без достатньої підготовки

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що в Україні були випадки, коли новомобілізовані через декілька днів після мобілізації опинялися на передовій і загинули. За його словами, ніхто не поніс відповідальності за такий стан речей. Лубінець вважає, що головнокомандувач повинен встановити мінімальний термін підготовки перед військовою службою та покарати винних у подібних випадках.

Уповноважений зазначив, що багато людей уникають спілкування з військовими, оскільки бояться швидкого відправлення на передову. Він запропонував зменшити негативне ставлення до мобілізаційних процесів, шляхом пояснювання процедури підготовки та показу передового досвіду.

Коли б роз'яснювали, що буде довготривалий процес підготовки, можливо, за кордоном, що після цього буде психологічна підготовка. Бойові командири розказують, що людей, які до них приїхали після підготовчих моментів, не направляють на передову. Спочатку вони спілкуються з тими, хто вже воював. Потім змішують групи, щоб поруч з людиною не освіченою була освічена, щоб передавала досвід

За словами Лубінеця, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський зазначив, що новобранці мають проходити навчання перед вихідом на фронт. Однак, Лубінець відзначив, що Сирський повинен говорити про те, що новобранці підуть на підготовку, а не що вони це "мають" зробити. Це б дало можливість виявити непідготовлених та не відправляти їх на передову.

Зазначимо, що мобілізовані в Україні проходять обов'язкове навчання перед військовою службою. Вони освоюють певну професію та отримують необхідні знання перед виходом на фронт.