Найкращі цікаві пам'ятки Харкова

Вид на пам'ятки Харкова
Вид на пам'ятки Харкова

Харків є досить популярним містом України, яке зараз перебуває в досить складній ситуації через війну. Разом із цим залишаються у місті та популярні місця у Харкові. При цьому топ місця Харкова можуть змінювати свій графік роботи та частково бути недоступними, втім вони все ще цікаві та красиві, та абсолютно всі унікальні.

Харків пам'ятки дивують своєю історією та традиціями. Найкращі з них підійдуть для туристів та мешканців інших українських міст. Список таких місць може суттєво змінюватись, особливо після закінчення війни.

Харків цікаві місця

Розглядаючи Харків незвичайні місця, варто згадати про старі пам'ятки, котрим вже багато років. Також як визначні пам'ятки в Харкові можна розглядати і нові місця, які з'явилися нещодавно або стоять у розробці.

Загалом, Харків, друге за величиною місто України, має багату історію та культурну спадщину. Проте в 2024 році варто враховувати, що місто знаходиться під постійними обстрілами. Через це потік туристів звісно зменшився. Також варто враховувати, що можуть змінитися умови та графік роботи деяких памʼяток. Деякі з них й так були безкоштовні, а тому відвідувати їх можна в різний час та за різними умовами. 

Розглядаючи памʼятки Харкова, в першу чергу, варто зазначити ті місця, які асоціюються з Харковом. 

популярні місця в Харкові

Харків пропонує багато цікавих і різноманітних місць для відвідування, кожне з яких має свою унікальну історію та привабливість. Незалежно від того, чи ви цікавитеся історією, культурою, природою або просто хочете відпочити, Харків має багато чого запропонувати.

Площа Свободи

Площа Свободи (колишня Дзержинська площа) є однією з найбільших площ у світі. Вона була побудована у 1920-х роках під час радянського періоду і стала центром міського життя. Площа має форму прямокутника і оточена важливими будівлями, такими як Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна та Державна промислова академія. Це місце проведення великих міських заходів, концертів та свят.

популярні місця в Харкові

Під час війни ця площа також постраждала, про це варто памʼятати. 

Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна

Заснований у 1804 році за ініціативою Василя Каразіна, університет є одним з найстаріших в Україні. Він відіграв важливу роль у розвитку науки і освіти в Україні. Університетські корпуси розташовані на Площі Свободи і в інших частинах міста. 

Кампус університету також включає ботанічний сад, який є місцем відпочинку для студентів і жителів міста. Загалом цей університет цікаве місце міста з точки зору історії. Туристам з нього користі не так багато, проте можна прогулятись на його території чи навіть прийти з екскурсією. 

Парк імені Горького

Цей парк є одним з найстаріших і найпопулярніших місць відпочинку в Харкові. Він був заснований у 1893 році і названий на честь відомого письменника Максима Горького. 

популярні місця в Харкові

Парк має атракціони, колесо огляду, алеї для прогулянок, фонтани та численні кафе. Під час літніх місяців тут проводяться різноманітні культурні заходи, концерти і фестивалі. Так було до війни, звісно, зараз ці всі заходити стоять на паузі, хоча місцеві жителі сподіваються, що традиції повернуться після закінчення війни. 

Держпром (Будинок Державної промисловості)

Держпром — це видатний приклад архітектури конструктивізму. Будівля була побудована у 1925-1928 роках і на той час була однією з найвищих у світі з залізобетону. Держпром символізує індустріалізацію Радянського Союзу і є важливою історичною пам'яткою. Вона розташована на Площі Свободи і донині використовується як адміністративна будівля.

популярні місця в Харкові

Біля цієї будівлі можна відпочити і просто прогулятись. 

Покровський монастир

Покровський монастир є одним з найстаріших монастирів у Харкові, заснований у 1726 році. Комплекс монастиря включає Покровський собор, збудований у стилі українського бароко, і дзвіницю. Монастир відігравав важливу роль у духовному житті міста і є місцем паломництва для віруючих.

ТОП місць Харкова

Монастир досить гарний та має унікальну історію. Саме дізнатись про цю історію буде цікавої будь-якому туристу. 

Свято-Благовіщенський кафедральний собор

Один з найбільших і найвеличніших храмів Харкова, Свято-Благовіщенський кафедральний собор був збудований у 1901 році в неовізантійському стилі. Високий купол і барвисті мозаїки роблять цей собор одним з найкрасивіших архітектурних пам'яток міста. 

ТОП місць Харкова

Собор є центром православного життя в Харкові і приваблює численних туристів та паломників. Звісно, його можна відвідати навіть тим туристам та гостям міста, що не є вірянами. Ця памʼятка архітектури сподобаються всім незалежно від релігійних переконань. 

Музей природи Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна

Цей музей, заснований у 1807 році, є одним з найстаріших природничих музеїв у Східній Європі. Він містить понад 250 тисяч експонатів, включаючи колекції мінералів, палеонтологічні знахідки, зразки флори і фауни. Музей є важливим освітнім центром і місцем, де можна дізнатися багато нового про природничі науки.

На час війни він має менше експозицій. Також у музеї може міститися змінюватись графік роботи. 

Площа Конституції та Дзеркальний струмінь

Площа Конституції є однією з головних площ Харкова і важливим транспортним вузлом. На площі розташований Дзеркальний струмінь, який є символом міста. Фонтан був побудований у 1947 році і відомий своєю унікальною конструкцією, що відбиває світло. 

ТОП місць Харкова

Це місце є популярним серед молодят та туристів, які люблять фотографуватися на тлі струменя. На час, поки туристів майже немає в місті, цю площу люблять місцеві. 

Харківський театр опери та балету ім. М. В. Лисенка

Заснований у 1925 році, цей театр є одним з провідних музичних театрів України. Будівля театру була збудована у стилі конструктивізму і розташована на Сумській вулиці. 

ТОП місць Харкова

Театр пропонує багатий репертуар оперних і балетних постановок і є важливим культурним центром міста. Він досить автентичний та має неповторну архітектуру. Театр також славиться своїми досить незвичними постановками. 

Харківський зоопарк

Один з найстаріших зоопарків України, Харківський зоопарк був відкритий у 1896 році. Він розташований у центральній частині міста і займає площу близько 22 гектарів. Зоопарк є домом для понад 400 видів тварин і птахів, включаючи рідкісні і зникаючі види. 

Харків цікаві місця

Після реконструкції у 2021 році, зоопарк став ще більш сучасним і зручним для відвідувачів. Вже з початку війни графік та робота зоопарку в цілому досить змінились. Також деяких тварин було перевезено до інших міст. 

Харківський художній музей

Цей музей є одним з найважливіших художніх музеїв України. Він був заснований у 1805 році і містить багату колекцію українського, російського і західноєвропейського мистецтва. Колекція музею включає живопис, скульптуру, графіку та декоративно-ужиткове мистецтво. 

Музей розташований у будівлі в стилі класицизму на вулиці Жон Мироносиць. В світлі останніх подій музей має ще більше фундаментальних знань про культуру українців. 

Фельдман Екопарк

Це великий природний парк, розташований на околиці Харкова. Екопарк був відкритий у 2011 році і пропонує відвідувачам можливість насолодитися природою, поспостерігати за тваринами у природних умовах і взяти участь у різних екологічних та освітніх програмах. 

Харків цікаві місця

Парк також має дитячі ігрові зони, кафе і зони для пікніків.

Читайте також

Найкращі пляжі Алькудія з фото
12.07.2024 - 19:05 2406 переглянули
Пляжі Алькудія на фото