Найкращі книги 2023 року: ТОП книг 2023 року, які варто почитати

Щорічно у світі публікуються тисячі книг, які заслуговують на увагу. При цьому найкращі книги 2023 року вирізняються неймовірними поворотами подій. У топ книг 2023 року входять фентезі, кримінал і романтичні романи. Усі вони заслуговують на увагу читачів. 

Що цікаво, рейтинг книг 2023 року, залишається суб'єктивним та індивідуальним. Кожен читач може обрати книжки до свого ТОПу.

Книжки, які точно увійдуть до рейтингу 

Щороку рейтинг найкращих книжок публікують різні авторитетні журнали. Одним із таких рейтингів виставляє The New York Times. Газета досить популярна і її рейтинг зазвичай містить бестселери, а ще нехай і не найпопулярніші, але дуже незвичайні книжки. 

10 найкращих книжок 2023 року за версією The New York Times:

  1. "Укус бджоли", Пол Мюррей. 

  2. "Ланцюгова банда всіх зірок", Нана Кваме Аджей-Бренья.

  3. "На Схід по дотичній", Мейліс де Керангаль.

  4. "Шахрайство", Зеді Сміт.

  5. "Норт-Вудс", Деніел Мейсон. 

  6. "Кращі уми", Джонатан Розен. 

  7. "Знизу догори і диявол сміється", Керрі Хоулі.

  8. "Пожежна погода", Джон Вайллант. 

  9. "Пан-раб, чоловік-дружина", Ільон Ву.

  10. "Деяких людей потрібно вбивати", Патриція Євангеліста.

Загалом, кожна з цих книжок унікальна у своєму роді. 

Укус бджоли

Автор Мюррей буквально з тріумфом повернувся у світ літератури. У центрі сюжету сім'я з Ірландії, яка потрапила в часи кризи. Ера багатства закінчена, а тому родині доводиться боротися з різними неприємностями. 

Окрім грошових проблем усі члени родини борються з внутрішніми проблемами. Поступово розкриваються і сімейні таємниці. Якщо підсумувати, то книжка є уособленням любові та відданості. 

Ланцюгова банда всіх зірок 

Роман, який вийшов після популярного дебюту авторки ще 2018 року. І ось через майже 5 років, світ побачив другий роман. Основний сюжет є антиутопічною сатирою, яка сподобається не всім читачам. 

Сюжет вирізняється оригінальністю. Так історія розповідає про ув'язнених, які беруть участь у якійсь грі. Вони борються на рингу за свою свободу. 

найкращі книги 2023

Історія вийшла смішною, хоча зачіпає важливі дані. Америка, яка показана в книзі, нехай і нагадує справжню країну, але доведена до абсолютного абсурду. Слог автора легкий, а сюжет тримає в напрузі до самого кінця. 

На Схід по дотичній 

Ліричний і подекуди простий роман, який точно сподобається читачам, був опублікований ще у 2012 році, а вже у 2023 отримав нове життя. 

Роман похмурий, глибокий, але місцями незрозумілий. У книзі багато гарних пейзажів і доволі цікава лінія оповіді. 

Шахрайство 

В основу книги лягла реальна історія, яка сталася в 19 столітті. У центрі сюжету шахрай, який довгий час видавав себе за дворянина. Попри його простоту, у книзі зачіпається багато важливих соціальних тем, які влучно відображені верствами населення (від знаті до жителів глибинки). 

Норт-Вудс 

Ще один незвичайний роман, який вийшов у 2023 році. Він переносить читача в глибокі ліси Массачусетса, а ще відмотує час рівно на 300 років назад. У сюжеті багато різких переходів. У ньому є листи, записи та уривки різних текстів. Саме така структура тексту і виділяє його на тлі схожих історій. 

У книзі розкривається характер одразу різних персонажів. У кожного з них свій шлях і свій біль. 

Найкращі уми 

У центрі сюжету дружба. А точніше її повна реконструкція. В історії розкрито проблеми психічного здоров'я, божевілля навколишнього світу і особистих кордонів того самого божевілля. 

Історія розповідає про листування з убивцею, який таким себе не відчуває. У центрі сюжету додаткові матеріали, які тільки ще більше заплутують підозрюваного. Загалом ідеться про ту тонку грань між божевіллям і обдарованістю, яку мало хто розуміє. 

Знизу вгору і диявол сміється

топ книг 2023

У центрі сюжету цієї книжки державні справи. Вони стосуються людства, а ще безпеки. Історія заплутана, цікава та нетривіальна. 

Пожежна погода

У центрі сюжету реальні події, які відбувалися 2016 року. Тоді лісові пожежі охопили цілі округи. У книзі є багато інформації про те, як почалася пожежа і як складно було її зупинити. У ній також розказано, як багато наслідків це за собою спричинило. У книзі є слова пожежників, нафтовиків і всіх рятувальників, які допомагали зупинити біду. 

Пан-раб, чоловік-дружина

Ще одна книга, в основі якої лежать реальні події. У ній розказано непросту долю пари рабів із Джорджії. Вони наважуються на втечу. Історія наповнена реалізмом і неймовірною сміливістю. 

Деяких людей потрібно вбивати

Остання книга рейтингу, яка отримала неймовірно високі оцінки від критиків. Загалом історія книги охоплює період з 2016 по 2022 рік. У центрі сюжету президент Філіппін та його кривава розправа.