Лише третина українців буває за кордоном

Тільки 34% громадян України виїжджали за межі країни протягом останніх 4 років. Більше половини з них мандрували літаком.

За останні 4 роки, тобто з 2017 року, за кордон виїжджали тільки 34% українців. Це виходить із результатів опитування фонду Демократичні ініціативи і КМІС.

Знайти роботу за кордоном ви можете на сайті - layboard.com

Зазначається, що жителів західних регіонів найбільше з тих, хто їздив за кордон - близько 41%. А серед жителів центру, півдня та сходу України кордон перетинали майже однакові частки громадян (близько 30-34%).

Найчастіше українці перетинали повітряний кордон України під час подорожей літаком (52%). Також 40% відзначили, що вони перетинали наземний кордон з Польщею, близько 17% перетинали наземний кордон з РФ, ще 13% перетинали наземний кордон з Угорщиною. Наземні кордони з іншими державами перетинали менш як 10% українців.

Водночас тільки 3% українців перетинали кордон з окупованими територіями ОРДЛО або адмінкордон із Кримом. Як зазначають соціологи, ці показники розраховані серед тих, хто перетинав кордон упродовж останніх 4 років. Тобто загалом серед населення України тих, хто перетинав кордон з окупованими територіями ОРДЛО, близько 1%.

Дослідження проведено фондом Демократичні ініціативи спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 22 жовтня по 12 листопада 2021 року по всій Україні, за винятком окупованих територій. Опитування проводили серед 2003 респондентів методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів.