МАГАТЕ перевірить в Україні важливі для ядерної безпеки підстанції

Перевірка важливих підстанцій українською МАГАТЕ
Перевірка важливих підстанцій українською МАГАТЕ

Група експертів МАГАТЕ скоро відвідає підстанції, що постраждали від російських обстрілів, для оцінки ситуації. Ці підстанції є важливими для ядерної безпеки.

"Незабаром група експертів МАГАТЕ відвідає деякі з пошкоджених українських підстанцій - електричних розподільчих пунктів, що є основою енергосистеми, - які були визначені як важливі для ядерної безпеки. Вони оцінять ситуацію на цих об'єктах та повідомлять штаб-квартиру про можливі подальші дії", - повідомили у МАГАТЕ.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що агентство розширить допомогу Україні і буде активніше захищати енергетичну інфраструктуру. Він зробив цю заяву після зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським у Києві.

"Безпека роботи атомних електростанцій залежить від стабільного та надійного підключення до електромережі. Внаслідок війни ситуація стає все більш вразливою і потенційно небезпечною в цьому плані. Я погодився з Президентом Зеленським, що МАГАТЕ розширить свою рішучу діяльність, щоб допомогти запобігти ядерній аварії під час конфлікту, і приділятиме більше уваги цьому важливому аспекту ядерної та фізичної ядерної безпеки", - сказав Гроссі.

МАГАТЕ вже має команди фахівців на всіх українських атомних електростанціях (АЕС). "Підстанції, важливі для ядерної безпеки, розташовані в різних частинах країни, що робить оцінку цих об'єктів також актуальною", - повідомили в агентстві.

Напади РФ 26 серпня на енергетичну інфраструктуру спричинили проблеми з енергопостачанням та призвели до зупинки реакторів на Рівненській та Південноукраїнській АЕС. Одна з підстанцій ще не повернулася до роботи. Це також вплинуло на енергопостачання Хмельницької АЕС та Чорнобильської станції.

"Забезпечення нормальної роботи підстанцій в цілях безпеки також має першорядне значення для енергетичної безпеки України, оскільки країна значною мірою покладається на атомні електростанції для виробництва електроенергії", - заявив Гроссі.

Джерело: Укрінформ

Читайте також