Макрон та Шольц планують посилити ППО Європи — ЗМІ

Макрон та Шольц посилюють ППО Європи
Макрон та Шольц посилюють ППО Європи

Німеччина та Франція обговорюють посилення протиповітряної оборони Європи

Канцлер Німеччини Олаф Шольц та французький президент Еммануель Макрон планують обговорити ініціативу з посилення протиповітряної оборони Європи під час візиту Макрона до Німеччини. Рішення європейських лідерів буде реакцією на заклики щодо європейської безпеки після вторгнення Росії в Україну.

Одним з варіантів посилення протиповітряної оборони Європи є додавання нової системи до ініціативи "Небесний щит" (ESSI). Вона включає ракети Arrow 3 та Patriot з Ізраїлю, а також систему IRIS-T з Німеччини. Франція разом з Італією розробила систему SAMP-T або Mamba.

Ще одне посилення протиповітряної оборони Європи може бути співпраця з Грецією та Польщею, яку підтримує президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Співрозмовники Bloomberg зазначили, що деталі співпраці ще обговорюються. Проте, представники Німеччини та Франції підкреслили необхідність продемонструвати силу та відданість обороні перед самітом НАТО у Вашингтоні. Франція поки що утримується від підтримки ESSI, стверджуючи, що спільне рішення ЄС було б кращим.

Програма "Небесний щит" була створена Німеччиною для захисту ФРН та сусідніх країн від ракетних атак. Франція вже підписала угоду щодо закупівлі французьких систем протиповітряної оборони Mistral з Бельгією, Кіпром, Естонією та Угорщиною.

Джерело: ZN.UA

Читайте також