Маленька країна стала лідером світу за кількістю самогубств

Статистика самогубств у лідера світу
Статистика самогубств у лідера світу

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щороку в Лесото скасовують собі життя 87,5 людей на 100 тис. населення. Про це повідомляє BBC.

Це вдвічі більше, ніж у наступній країні в списку - Гаяні у Південній Америці, де це число трохи перевищує 40. Це також майже в 10 разів більше за середній світовий показник, який становить 9 самогубств на 100 тис. людей.

Причини, через які люди приходять до самогубства, часто складні, і важко виділити одну. Але є деякі закономірності, які пояснюють, чому саме в Лесото такий високий рівень самогубств. Зокрема, люди переживають зґвалтування, безробіття, втрату близьких людей. Вони зловживають наркотиками та алкоголем. Згідно зі звітом World Population Review за 2022 рік, 86% жінок у Лесото стали жертвами насильства.

Тим часом Світовий банк повідомляє, що двоє з п'яти молодих людей в країні не працюють і не навчаються. "Ми також закриваємо очі на проблему. Я втратила трьох друзів через самогубство, і я особисто намагалась покінчити з життям", - каже 24-річна Пейшенс.

"Вони не отримують достатньої підтримки від своїх сімей, друзів або будь-яких стосунків, які вони мають", - коментує соціальна працівниця Лінео Рафока. Раніше також не було національної політики у сфері психічного здоров'я для подолання кризи, хоча уряд, обраний у жовтні 2022 року, каже, що програма у процесі розробки.

"Проблеми з психічним здоров'ям стали пандемією", - визнає Мокхоту Махаланьяне, депутат, який очолює парламентський комітет з питань охорони здоров'я. "Ми намагаємось активізувати просвітницьку роботу, починаючи з початкової й середньої школи, а також місць, де збирається молодь, наприклад, футбольних турнірів", - розповідає він BBC. "Державна програма також повинна пропонувати конкретний план лікування і надавати постраждалим можливість реабілітації", - додає депутат.

Раніше у Києві 28-річна дівчина вистрибнула з багатоповерхівки та впала на чоловіка, що стояв поряд з під'їздом. Обоє загинули.

Читайте також