Маск розкрив імена акціонерів, які допомогли йому купити Twitter: серед них російські олігархи

Маск та російські олігархи на фото
Маск та російські олігархи на фото

Венчурний фонд 8VC придбав частку Twitter разом із Ілоном Маском

За даними The Washington Post, відомо, що венчурний фонд 8VC, до складу якого входять сини російських олігархів Вадима Мошковича та Петра Авена, був одним із інвесторів у справі придбання соцмережі Twitter мільярдером Ілоном Маском. У зв'язку з позивами до Окружного суду Північного округу Каліфорнії, Маск змушений був оприлюднити імена своїх співінвесторів, серед яких був і вказаний фонд.

Нагадаємо, що в 2022 році Ілон Маск купив Twitter за понад $44 мільярди, отримавши підтримку від банків, фінансових установ і інвестиційних фондів. А вже в 2024 році суд у США змусив його опублікувати імена своїх співінвесторів, серед яких був і венчурний фонд 8VC.

За даними Forbes, у складі фонду є сини російських олігархів Вадима Мошковича та Петра Авена.

Джек Мошкович отримав посвідку на постійне проживання в США у 2024 році. Він приєднався до фонду 8VC вже у 2018 році. Його батько, Вадим Мошкович, є російським олігархом в аграрному секторі та засновником однієї з найбільших агрокомпаній РФ - "Русагро".

Вадим Мошкович обіймав посаду члена верхньої палати російського парламенту - Ради Федерації, з 2006 по 2014 рік. В березні 2022 року він був санкціонований Європейським Союзом через участь у війні на Україні.

Денис Авен, син російського олігарха та президента "Альфа-Групп" Петра Авена, також приєднався до фонду 8VC у 2022 році, після банування його батька в країнах Заходу.

Засновник 8VC, Джо Лонсдейл, заявив, що Денис Авен і Джек Мошкович є дуже близькими друзями, і саме Мошкович втягнув Авена до фонду.

Згадаємо, що Ілон Маск, засновник соцмережі Х та американський мільярдер, насміявся з арешту засновника і гендиректора Telegram Павла Дурова у Франції.

Читайте також