Масштабна перевірка справ про інвалідність: МОЗ скасувало десятки рішень

Ілюстрація до новини про скасування рішень МОЗ щодо інвалідності
Ілюстрація до новини про скасування рішень МОЗ щодо інвалідності

Міністерство охорони здоров'я України провело масштабну перевірку рішень щодо встановлення інвалідності, прийнятих під час воєнного стану.

Перевірки здійснювалися на виконання рішення РНБО та нового законодавства, пишуть Українські Новини.

За даними відомства, у період з вересня по листопад 2023 року було перевірено 53 734 справи чоловіків призовного віку (18-60 років), з яких 781 справу відібрано для додаткового перегляду.

«Друга Хвиля перевірок, що охопила період червня 2024 року, зосередилась на справах чоловіків 25-50 років з інвалідністю II та III груп. З 37 891 перевірених справ 543 потребували додаткового розгляду.»

За результатами опрацювання понад 18 779 медико-експертних справ виявлено 3 146 сумнівних рішень МСЕК, які направлено на додаткову експертизу. Внаслідок перевірок 74 експертні рішення були скасовані: у 38 випадках ІІ групу інвалідності було змінено на ІІІ, а у 36 випадках груу інвалідності було повністю знято.

Наразі триває співпраця з правоохоронними органами щодо розслідування можливих порушень.

Зокрема, проводиться перевірка діяльності Хмельницької медико-соціальної експертної комісії в рамках кримінального провадження.

Ці заходи є частиною системної роботи держави, спрямованої на виявлення та запобігання зловживанням у сфері встановлення інвалідності під час воєнного стану.

Нагадаємо, раніше Зеленський терміново скликав РНБО через скандали з мобілізацією та прокурорами.

Читайте також