«Мав ікону з зображенням Бандери»: в Росії відкрито кримінальну справу проти священника

У Росії розпочали кримінальну справу проти священника Української греко-католицької церкви (УГКЦ) з Омська, звинувачуючи його у "реабілітації нацизму" та "порушенні свободи совісті та віросповідань". Причиною стала іконка з зображенням Степана Бандери, Романа Шухевича і кардинала Йосипа Сліпого. Про це повідомляють Медіазона та РБК.

За даними слідства, священник знайшов це зображення і розмістив його у церкві. За версією ФСБ, він поширював ідеї переваги українського народу над російським серед своїх парафіян. У священника також знайшли українськомовні молитовники і книги про УПА. "Ікону з бандерівцями" забрали у нього рік тому, після скарг парафіян.

У Росії відкрили кримінальну справу проти священника УГКЦ з Омська за "реабілітацію нацизму" та "порушення права на свободу совісті та віросповідань".
Спецслужби стверджують, що священник поширював ідеї переваги українського народу над російським серед своїх парафіян.

Згідно зі знятим відео ФСБ, обшуки проводилися в церкві Покрови Пресвятої Богородиці в Омську. Акція флешмобу в Росії на честь дня народження президента Путіна також використала зображення Бандери, неправильно його ідентифікувавши.

Реакція на новину

Українські та білоруські ЗМІ засудили кримінальне переслідування священика і нагадали про значення Бандери і Шухевича в історії України.