Меморандум з МВФ: який податок готові підвищити в Україні

Україна розмірковує про підвищення податків
Україна розмірковує про підвищення податків

Українська влада повідомила МВФ, що вони готові підвищити податок на додану вартість (ПДВ), якщо буде необхідність. Фонд також вважає ПДВ основним джерелом додаткових доходів бюджету.

У листі влади зазначено, що наразі маневреність України в рамках поточного пакету ресурсів обмежена. Тому, для забезпечення виконання бюджету, вони розглядають можливість підвищення ПДВ як ефективне джерело додаткових доходів.

Експерти МВФ підкреслюють, що бюджетний процес в Україні відбувається в складних та невизначених умовах. Нещодавній податковий пакет забезпечив необхідне збільшення доходів, але є меншим за початковий проєкт, який передбачав ширше застосування військового податку та інші заходи.

Поточний проєкт податкового пакету залишає менші буфери у бюджеті 2025 року, що ускладнює поглинання потенційних шоків. Тому, якщо виникнуть непередбачені потреби у витратах або доходи зменшаться, влада зобов'язалася ввести додаткові податкові заходи, зокрема підвищення ПДВ, щоб зберегти дефіцит та компенсувати вплив шоку на борг.

Експерти фонду вважають, що підвищення основної ставки ПДВ є найбільш доцільним, оскільки воно ефективне, охоплює неформальний сектор та повністю спрямовується до державного бюджету.

Читайте також