Мешканці Ірландії, які приймали біженців з України у себе вдома, поділилися враженнями

Тисячі ірландських власників будинків прийняли українських біженців після російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року. За даними опитування, 25% українців, що шукали притулок в Ірландії, проживають у будинках ірландців. Більше 90% господарів вважають свій досвід прийому українців дуже хорошим. Частка господарів, які б рекомендували своїм друзям прийняти біженців, становить 76%. Також, 76% власників прийняли українців з солідарності, а також за оплату розміщення. У штаті опитування взяли жінки віком від 46 до 65 років. Зокрема, головний директор Helping Irish Hosts Анжела Гоф зазначила, що успіх проекту показує справжнє обличчя Ірландії, не зважаючи на недавню антиміграційну риторику.

Зміни в системі підтримки українських біженців в Ірландії

З початку лютого будуть запроваджені скорочені виплати для нових українських біженців в Ірландії. Новоприбулим гарантується житло від держави протягом перших 90 днів. Після цього українці зможуть отримувати більшу суму виплат. Нові правила перебування стосуватимуться лише новоприбулих українців. Термін перебування у безплатному житлі з обмеженням 90 днів і щотижневі виплати скоротяться до 38,80 євро.

Підтримка українських біженців у Ірландії

Українським біженцям надається підтримка в пошуку роботи і навчанні через місцеві офіси Intreo. Також, українські біженці зможуть отримати соціальну допомогу після виходу з державного житла. Зміни в системі виплат планують затвердити незабаром.

Спеціальні центри прибуття для біженців

Спеціальні центри прибуття будуть приймати лише нових українських біженців. У цих центрах вони отримають підтримку та навчання протягом 90 днів. Такі центри будуть збудовані по всій країні.