"Мільйони без тепла": Зеленський розкрив в ООН плани Путіна на зиму

Президент Зеленський заявив про плани Путіна на зиму
Президент Зеленський заявив про плани Путіна на зиму

Зеленський закликав до охорони ядерної безпеки та інфраструктури України

25 вересня 2024 року Президент України Володимир Зеленський виступив на загальних дебатах 79-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. У своїй промові український лідер зосередився на загрозах ядерної безпеки з боку Росії та руйнуванні енергетичної інфраструктури України.

У березні 2024 року я отримав звіт, найбільш жахливий звіт про російську повномасштабну агресію проти України. Російські ракети літали біля нашого найбільшого реактора в Європі, ядерного реактора в Запоріжжі. Росіяни здійснили цей напад, як і інші напади протягом цієї війни, не думаючи про наслідки. Це були найжахливіші хвилини в цій війні, коли ніхто не знав, чи вдарить Росія і як ударить по ядерним приміщенням, по ядерним реакторам.

Президент України наголосив, що Запорізька АЕС досі перебуває під окупацією російських військ, що створює постійну загрозу ядерної катастрофи:

На жаль, ризик ядерного інциденту все ще продовжується. Це може стати найбільшим джерелом радіації в Європі і, можливо, навіть в усьому світі.

Зеленський також повідомив про нові загрози з боку Росії:

Нещодавно я отримав звіт від нашої розвідки: Путін знову планує атаки на наші ядерні реактори та інфраструктуру, щоб від'єднати ядерні реактори від системи енергопостачання і також від системи постачання інших країн.

Президент України підкреслив масштаби руйнувань енергетичної інфраструктури країни:

Росія знищила всю нашу теплорозподільчу та теплогенераційну інфраструктуру. Потенційно мільйони українців можуть залишитися без тепла взимку. Саме цього прагне Путін - залишити звичайних людей, жінок, людей похилого віку без тепла протягом зими, спричинити страждання цих простих людей.

Зеленський закликав міжнародну спільноту підтримати запропоновану ним "формулу миру":

Ми повинні відновити ядерну безпеку, енергія повинна припинити використовуватися в якості зброї. Ми повинні повернути всіх наших полонених, і ті цивільні особи, які були депортовані в Росію, мають повернутися в Україну. Україна має отримати гарантії нашої суверенності, нашої території. Російські окупаційні війська повинні вийти з нашої території.

На завершення виступу Президент України закликав всі нації світу об'єднатися заради миру:

Я хочу цього для своїх людей - реального миру, справедливого миру. І тому прошу вашої підтримки від всіх націй світу, щоби ми не розділяли світ. Давайте залишатимемося спільними націями, і це саме і принесе нам мир.

Читайте також