Мінцифри запропонувало SpaceX спосіб відключити Starlink у росіян, - Федоров

Михайло Федоров, віце-прем'єр-міністр і міністр цифрової трансформації, повідомив, що проблема використання Starlink російськими окупаційними військами була відома ще до того, як це стало відомо громадськості.

У інтерв'ю "Суспільному" він зазначив, що Мінцифра знайшла рішення для цієї проблеми і запропонувала його компанії SpaceX.

"Ми знайшли алгоритм, запропонували його SpaceX, і зараз ми спілкуємося, як це вирішити, щоб уникнути подібних ситуацій. SpaceX вже раніше робив щось подібне з урядом Ізраїлю", - сказав Федоров.

Він додав, що необхідно не просто вимкнути Starlink на тимчасово окупованих територіях України, а зробити так, щоб не працювали тільки термінали, якими користуються росіяни.

"Нам потрібно, щоб вони там працювали на фронті у ЗСУ, тому що використовуються певні технології, пов'язані з БПЛА. Є інший спосіб, як зробити так, щоб наші Starlink працювали, а решта - ні. Ми працюємо з SpaceX над цим", - зазначив міністр.

Федоров додав, що не вірить у те, що Ілон Маск причетний до того, що росіяни користуються Starlink на тимчасово окупованих територіях, і вважає, що вони потрапляють до армії ворога через "треті країни".

"Це було логічно, що вони почнуть використовувати їх через треті держави. Вони мали Starlink, його вже завозили, тепер це стало публічно відомо і їх стало більше. Хтось, напевно, з їхніх підприємців почав це монетизувати, і це стало окремим явищем. Технологічно ми повинні вимкнути Starlink, якими вони користуються, і зробити так, щоб наші продовжили працювати", - зазначив голова Мінцифри.

Нагадаємо, раніше у ЗМІ повідомили, що російські війська в Україні використовують тисячі терміналів супутникового зв'язку Starlink, виробництва SpaceX Ілона Маска.